Criză de antibiotice, producători de medicamente în prag de faliment

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

În timp ce tot mai multe bacterii periculoase dezvoltă rezistență la antibioticele existente, inclusiv la cele mai puternice, producătorii de medicamente abandonează rând pe rând cercetarea în domeniu. Suntem, cel mai probabil, în pragul unei crize de antibiotice, titrează presa americană.

Consecințele consumului masiv și necontrolat de antibiotice sunt din ce în ce mai grave. Nu doar că bacteriile periculoase s-au adaptat - unele - și la cele mai puternice antibiotice, dar acum producătorii de medicamente sunt în mare impas, notează presa americană.

Întâi, Big Pharma – adică marile companii farmaceutice, cu putere financiară – au abandonat cercetarea în domeniu, iar acum și start-up-urile sunt în prag de faliment, ceea ce înseamnă că dezvoltarea de noi antibiotice ar putea intra în criză, atrage atenția The New York Times într-un material publicat în ziua de Crăciun.

Într-o perioadă în care germenii sunt din ce în ce mai rezistenți la antibiotice comune, multe companii care dezvoltă noi versiuni ale medicamentelor suferă adevărate hemoragii financiare și ies din activitate, subminând grav eforturile de a controla răspândirea bacteriilor mortale, rezistente la medicamente.

Citește și: Cum se deghizează bacteriile ca să evite antibioticele

Start-up-urile producătoare de antibiotice precum Achaogen și Aradigm sau eșuat în ultimele luni, iar mamuți farmaceutici precum Novartis și Allergan au abandonat sectorul, în timp ce multe dintre companiile americane de antibiotice rămase în luptă sunt pe drumul spre insolvență. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori american de antibiotice, Melinta Therapeutics, a avertizat recent autoritățile de reglementare că rămâne fără bani.

Experții spun că perspectivele financiare sumbre pentru puținele companii încă angajate în cercetarea în domeniul antibioticelor îi îndepărtează pe investitori și amenință să sugrume dezvoltarea de noi medicamente care să salveze viețile pacienților infectați într-un moment în care aceștia au nevoie urgentă de medicamente noi, notează sursa citată.

„Aceasta este o criză care ar trebui să alarmeze pe toată lumea", a spus dr. Helen Boucher, specialist în boli infecțioase la Tufts Medical Center și membru al Consiliului consultativ prezidențial pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice, citat de The New York Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel