În stare de urgență, când vrei să protejezi sistemul medical pentru nu intra în colaps, a nu se aglomera și a putea trata pacienții de COVID-19, iei măsuri fără să te gândești la bolnavii cronici care au nevoie de operații sau de tratamente făcute în spitale. Întrebarea firească în acest caz este dacă se conștientizează că prin aceasta cineva că se pune în pericol viața bolnavilor de cancer?
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a vorbit despre consecințele unui Ordin dat astăzi, 7 aprilie, de Ministerul Sănătății, care prevede amânarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgențe și redirecționarea pacienților cronici către alte spitale decât cele din linia 1 a COVID-19, care îi afectează direct pe pacienții cu cancer.
120.000 de români trebuie operați sau tratați de cancer
„Pacienților cu tumori care urmau să fie operați li s-a amânat intervenția chirurgicală, ceea ce poate afecta foarte grav starea de sănătate a pacientului. De la un pacient perfect tratabil, acea tumoră poate metastaza în două luni de zile, iar pacientul poate și muri între timp. Dar mai grav este că au fost amânate și tratamentele de chimioterapie, tratamente existențiale pentru noi, pacienții cu cancer, deoarece unele spitale au spus că devin COVID-19, și au fost externați și nici măcar redistribuiți la alți medici. Li s-a spus pacienților să mearg în orașul cutare și cutare, fără alte soluții. Medicii din orașele respective sunt copleșiți de numărul mare de pacienți, nu pot prelua acești pacienți sau, mă rog, dacă îi preiau le poate întârzia foarte mult chimioterapia, ceea ce poate afecta în continuare starea de sănătate a pacientului, iar ai noștri guvernanți se joacă cu viața noastră! A pacienților cronici. Așa cum v-am mai spus-o, deoarece în România sunt peste 3,5 milioane de pacienți cronici, iar în fiecare zi, statistica din 2018 spune clar că 142 de pacienți din patologia oncologică mor. Mă întreb eu, cu aceste amânări ale intervențiilor chirurgicale și ale tratamentelor uzuale la pacienții cu cancer, oare câți mor astăzi? Eu nu pot decât să-i acuz de genocid pe cei care dau asemenea ordine, în defavoarea pacienților cronici din România, a pacienților cu cancer", a spus Cezar Irimia, președintele FABC, într-o intervenție la Antena3.
Peste 120.000 de pacienți sunt în tratament efectiv, a punctat Cezar Irimia.
„Nu mai spun că la nivel de țară, monitorizare și așa mai departe, sunt peste 850.000, unii vindecați, alții sub observație, alții în monitorizare la 6 luni, la un an, dar cei 120.000 de pacienți sunt în tratament efectiv sau care urmau să fie operați, le este viața periclitată cu aceste ordine, zic eu, date așa, haotic", a continuat președintele FABC.
Întrebat dacă a luat legătura cu factori de decizie de la Ministerul Sănătății sau cel de Interne, Cezar Irimia a spus că „ei știu foarte bine ce se întâmplă și ce se poate întâmpla în urma acestor ordine date. Cu siguranță au dat-o cu bunăștiință. Și nu pot să spun decât că-și pun semnătura pe certificatele de deces ale acestor pacienți. Nu este posibil așa ceva! Vă rog să ne sprijiniți în demersurile noastre, pentru că ei se ascund în spatele COVID-ului. Măsurile sunt de înțeles pentru această pandemie, dar nu în detrimentul nostru. De ce pe noi să ne lase să murim?", s-a revoltat președintele FABC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.