Noile criterii pentru identificarea pacienților COVID-19 sunt prevăzute în planul privind modalitatea de aplicare de către unitățile sanitare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Identificarea pacienților COVID-19
La nivelul unităților sanitare diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei INSP, prin recoltarea exsudatului nazofaringian și/sau orofaringian pentru detecția, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare.
Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie a unui pacient diagnosticat și considerat vindecat după trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu poate fi condiționată de rezultatul unui test pentru noul coronavirus.
În așteptarea rezultatului, pacienții suspecți vor fi izolați în zone-tampon ale unității sanitare, unde s-a ridicat suspiciunea de coronavirus și au fost recoltate probele biologice (spital, secție) sau în alte locații desemnate la nivel local, după caz.
Pacienții cu suspiciune înaltă de COVID-19 formă severă, dar cu teste negative/ neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilați pacientului COVID-19 și trimiși spitalelor, cu menținerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului.
În perioada în care se așteaptă confirmarea COVID-19, pacienții vor fi izolați în cameră individuală, cu grup sanitar propriu, în condiții de precauții pentru infecții cu transmitere prin secreții respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli - IOT, bronhoscopie, gastroscopie, manevre de resuscitare) și vor primi toată asistența medicală pentru a nu li se agrava starea clinică.
Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, în funcție de caz, pacienții simptomatici vor fi orientați către unitățile medicale non-COVID pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepție, pacienții simptomatici cu imagine radiologică/CT sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ținuți în izolare, vor primi toată asistența medicală necesară și vor efectua al doilea test la interval de 48 de ore de la primul.
Pacienții cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian și/sau orofaringian în condiții de spitalizare de zi sau în alte locații (centre de dializă, domiciliu, cămin bătrâni) vor sta izolați la domiciliu de restul membrilor familiei și vor respecta regulile igienice și îndrumările primite de la personalul DSP până la primirea rezultatelor.
Criterii de externare pentru pacienții cu COVID-19
Externarea se va face în funcție de anumite criterii clinice, se arată în ordin.
- Pacienții asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc se vor transfera și interna în unitățile de izolare și tratament. Pacienții asimptomatici pot fi externați după 48 de ore de la internare. Ei pot fi externați după o evaluare clinică și paraclinică, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Pacienții care au fost diagnosticați cu forma asimptomatică de COVID nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul inițial. Aceștia pot desfășura activități curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtării măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină. În cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de DSP.
- Pacienții asimptomatici cu factor de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza a 2-a sau suport. Aceștia pot fi externați după minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.
- Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale de faza 1 sau a 2-a care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza 1 sau 2 nu au ATI. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei.
Testarea de control se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu sau la o altă locație, pentru o perioadă stabilită de medicul curant.
Pacienții care prezintă dispnee după externare trebuie monitorizați în continuare în servicii de pneumologie, cu controale regulate ale funcției pulmonare, CT, test de mers, se mai arată în ordinul citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.