Cristina Stroe, soția lui Damian Drăghici, a experimentat depresia post-partum: S-a manifestat prin repulsia mea față de oricine în afară de copil. În primele 6 luni nu am ieșit din casă

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cristina Stroe. FOTO: Facebook @ Cristina Stroe
Cristina Stroe. FOTO: Facebook @ Cristina Stroe

Cristina Stroe, partenera lui Damian Drăghici, a trecut prin depresia post-partum. Care sunt simptomele afecțiunii și de ce este important sprijinul familiei și al unui psiholog.

Cristina Stroe, partenera de viață a lui Damian Drăghici, a trecut prin momente grele, atât pe perioada sarcinii, cât și după nașterea fiului său, în 2019, naștere ce a avut loc prematur. 

Perioada sarcinii a fost una dificilă, după cum  susține Cristina Stroe într-un interviu acordat revistei Unica. 

”Săptămânal, timp de 8 luni, eram la medic să verificăm dacă totul este în regulă.

Am fost tot timpul sub tratament hormonal ca să pot menține sarcina, iar acest tratament mă făcuse aproape legumă.

Dormeam câte 16-18 ore pe zi și nu mai știam pe ce planetă sunt”, a spus artista, concurentă în emisiunea Te cunosc de undeva de la Antena 1, unde face pereche chiar cu Damian Drăghici.

După naștere, la fel ca multe alte femei, Cristina Stroe a experimentat și depresia post-partum, iar potrivit spuselor sale, a avut sprijinul lui Damian Drăghici, dar și al psihologului, și astfel a putut să treacă cu bine peste moment.

”Am născut prematur și am stat cu copilul în spital, la incubator circa 10 zile. Depresia mea nu s-a manifestat cu respingerea copilului sau cu vreo problemă de-a mea cu mine.

Ea s-a manifestat prin repulsia mea față de oricine în afară de copil. Nu mai suportam pe nimeni și nu-mi mai doream nimic altceva în afară de a sta cu copilul meu și de a-l îngriji.

Devenisem obsedată să îl alăptez și să mă asigur că totul e bine pentru că trecusem, pe tot parcursul sarcinii, prin toate stările de panică și frică pe care le poate cunoaște un om.

Bineînțeles că am apelat la un psiholog, dar dacă nu aș fi avut sprijinul lui Damian din toate punctele de vedere, nu mi-aș fi revenit ușor”, a mărturisit Cristina Stroe, pentru Unica.

Mai mult decât atât, artista a declarat că a ales să vorbească deschis despre acest subiect, considerați de mulți ca fiind unul tabu, ”pentru că femeile au nevoie să știe că este în regulă să nu te simți ok.

Este firesc să fii sensibilă și să nu mai știi de tine. Nu există o mamă perfectă care să le facă pe toate ca în filme și reviste. 

Fiecare experiență este diferită și cu credință și acceptare la final poate fi frumoasă”, a mai spus Cristina Stroe.

Impactul depresiei post-partum, precum și al atașamentului față de copil, a fost atât de mare pentru artistă încât aceasta a stat doar în casă în primele șase luni de la naștere.

”În primele 6 luni nu am ieșit din casă. Serios. Nu zic că e bine așa, că nu e. Asta a fost o altă față a depresiei mele postnatale. După primele 6 luni, dacă ieșeam oriunde, nu mă puteam gândi la nimic altceva decât la Andrei. Sincer, nu mai țin minte primul moment în care am ieșit relaxată, după ce am născut”, a mărturisit Cristina Stroe.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Depresia post-partum, simptome

Simptomele în depresia post-partum sunt mai intense si durează mai mult, putând să interfereze cu abilitatea mamei de a se ocupa de copil sau de a face alte activități zilnice și includ:

- insomnia

- oboseală extremă

- lipsa poftei de mâncare

- iritabilitate sau furie

- scăderea dorinței de a face sex

- absența plăcerii

- sentimente de vinovăție, rușine sau lipsă de valoare

- modificări severe de dispoziție

- dificultate de a se atașa de copil

- gânduri că își va răni copilul, arată Mayo Clinic.

Netratată, depresia post-partum poate dura un an sau mai mult. Uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Chiar și atunci când depresia este tratată, ea reprezintă un risc ca femeia să sufere pe viitor de tulburare depresivă majoră.

Depresia post-partum la celălalt părinte

Studiile arată că și proaspeții tați se pot confrunta cu depresia post-partum. Aceștia se pot simți triști, obosiți, copleșiți, anxioși sau pot avea schimbări în tiparele lor obișnuite de alimentație și somn. Acestea sunt aceleași simptome pe care le experimentează și mamele cu depresie post-partum.

Tații care sunt tineri, au un istoric de depresie, au probleme de relaționare sau se luptă din punct de vedere financiar sunt cei mai expuși riscului de depresie post-partum.

Depresia post-partum la tați - numită uneori depresie post-partum paternă - poate avea același efect negativ asupra relațiilor dintre parteneri și asupra dezvoltării copilului ca și depresia post-partum la mame, mai arată sursa menționată.

Un studiu din 2021 a arătat că 1 din 10 bărbați se confruntă cu anxietate prenatală și postnatală. În populația generală, aproximativ 14,3 la sută dintre bărbați au anxietate - cu aproximativ 9 la sută mai puțin decât femeile, notează UTSouthWestern Medical Center.

Vezi și: Castanul sălbatic, benefic pentru sănătatea vasculară. Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticanceroase. Fecioru: Ajută la refacerea vaselor de sânge după AVC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel