Cristian Vlădescu, COVID-19: ce se încearcă la noi ca tratament e cel încercat în restul lumii

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Cristian Vlădescu. Foto: DC Medical
Prof dr Cristian Vlădescu. Foto: DC Medical

Profesorul Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, a participat la dezbaterea online despre criza medicamentelor, organizată de DC Media Group.

Cristian Vlădescu, COVID-19. Profesorul Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, fost președinte CNAS, expert în politici publice, a declarat, la dezbaterea online ”Politicile publice: cauză sau soluție pentru criza medicamentelor”, organizată de Dc Media Group, că în România este ”o toleranță scăzută la metodele de restricționare a accesului bazate pe criterii aplicabile tuturor”.

”În anul 1997, bugetul total al Sănătății era de 800 de milioane de dolari. Nu exista euro la momentul respectiv. Astăzi avem, în dolari, probabil cam 10 miliarde de dolari ca buget sau peste 10 miliarde de dolari, deci de cel puțin 10 ori mai mulți bani în aceeași monedă. Și cu toate astea nemulțumirea e prezentă. Aș putea spune că este cel puțin la fel de mare, deși bugetul a crescut de 10 ori. Iar motivele sunt legate și de așteptări. (...) Mulțumirea e dată între așteptări și realitate. (...) Realitatea e, în mod evident, mai bună. (...) Însă, așteptările sunt, din nou, evident mai mari fiindcă toată lumea are acces foarte ușor la informații referitor la ce se întâmplă în restul lumii, în domeniul medical.

Dacă ne uităm la situația de astăzi cu epidemia veți vedea că ce se încearcă la noi ca tratament e, practic, tratamentul încercat sau protocoalele terapeutice încercate în restul lumii. Astăzi avem acces la medicație modernă, avem acces la terapiile moderne, n-avem toți acces - că asta cred că este problema. Discuția ar fi dacă avem ce măsuri să luăm ca să aibă toată lumea acces atunci când își dorește. Sunt țări din Europa, chiar din restul lumii, unde situația este la fel ca la noi: nu toată lumea are acces. Unii rezolvă problema accesului prin bani, alții prin alte tipuri de costuri de exemplu timpul. În Marea Britanie sunt cunoscute celebrele liste de așteptare, de luni de zile. Problema în România e că, deși avem resurse mai puține decât oricare dintre țările de care am vorbit, este o toleranță foarte scăzută la metodele acestea de restricționare a accesului bazate pe criterii aplicabile tuturor”, afirmă Cristian Vlădescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel