Dializa a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, care a inclus trei activități de consultanță pentru guvern, activitatea de dializă, laborator și radiologie.
,,În 2002 din păcate, ca și acum, calitatea și accesul la serviciile medicale era problematică. România avea la vremea respectivă 36 aparate de hemodializă la un milion de locuitori, spre deosebire de Ungaria 93 și Cehia 102 la milionul de locuitori. Deci eram încă foarte în urmă. Numărul pacienților care primeau dializă era cu 70% mai mic decât media europeană. Și nu era de neglijat multitudinea de decontări de servicii și de materiale de către Casă, care era o problemă”, a povestit Cristian Nacu, senior officer IFC Romania, în cadrul dezbaterii DC Medical ,,Primul parteneriat public-privat în Sănătate. Programul de dializă, rezultate și perspective”.
În acest context, IFC a fost angajat de Guvern să lanseze o serie de parteneriate publice private care să ducă la administrarea privată a serviciilor de bază în dializă. Guvernul își dorea creșterea accesului la serviciile de dializă a pacienților, îmbunătățirea calității, simplificarea plăților către CNAS și creșterea responsabilizării vizavi de aceste costuri.
,,IFC a recomandat externalizarea serviicilor, ceea ce a permis guvernului să se focuzese pe rolul de achizitor strategic de servicii. S-a creat un program pilot, care definea clar responsabilităile furnizorului și ale guvernului, a stabilit criteriile tehnice și financiare de precalificare, a stabilit prețuri fixe pentru tratamentele de dializă, a revizuit standardele naționale de dializă în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, a pregătit documentele de licitație si contractele și a sprijinit guvernul în timpul licitației”, a spus Nacu.
Costurile trebuie adaptate
Prețul pe serviciu a fost calculat pe baza unei formule ca un preț fix. Operatorii privați de servicii de dializă urmau să primească acest preț fix pe tratamentele de hemodializă și un fee anual per pacient cu tratament peritoneal. Prețul fixat pentru dializă a înghețat din 2014, lucru care l-a surprins pe reprezentantul IFC.
,,Pentru mine este absolut surprinzător că vorbim de o formulă pe care noi am calculat-o împreună în 2004 și care astăzi incă se aplică. E evident că va trebui adaptată. Între timp România a intrat în Uniunea Europeană, veniturile s-au mărit de 4 ori, toate lucrurile au evoluat. Costurile evident că trebuie adaptate”, a precizat Cristian Nacu.
Furnizorii privați de sănătate au investit, potrivit reprezentantului IFC peste 29 milioane de euro. Cu acești bani s-a înlocuit toată aparatura de dializă, operatorii au construit alte centre noi, iar introducerea tarifului fix pentru tratament s-a făcut în așa fel încât să poată fi folosit și pentru clincile private și pentru cele publice.
,,Dializa nu cred că a fost niciodată în anii aceștia o problemă. Este unul din puținele sau poate singurul sector din sănătate care nu a cauzat niciun fel de probleme de imagine, nici României, nici Guvernului, pentru că serviciile au fost de calitate și la timp”, a concluzionat Nacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.