Cristian Bușoi: avem 3 miliarde de euro pentru Sănătate. Cum vor fi folosiți banii

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cristian Bușoi. Foto: DC News
Cristian Bușoi. Foto: DC News

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat la dezbaterea „PNRR - urgențe pentru sistemul național de sănătate” organizată de grupul de presă DC Media Group, cum vor fi investite cele 3 miliarde euro din fonduri europene, pentru sănătate. 

Cristian Bușoi, europarlamentar, a fost prezent la dezbaterea „PNRR – urgențe în sistemul medical”, organizată de trustul de presă DC Media Group, unde a vorbit despre finanțarea sistemului sanitar român.

„Sănătatea nu a fost foarte prezentă în  exercițiile financiare de la Bruxelles, până în acest an, până la venirea pandemiei și până la faptul că decidenții, la cel mai înalt nivel european, au înțeles că trebuie să acționeze mai mult și să dea mai multă importanță sănătății la nivel european. Evident, sănătatea rămâne o prerogativă a statelor membre, este principiul subsidiarității, dar în mod clar, din ce în  ce mai mult se va acționa  și la nivel european”, a spus el.

Potrivit lui, în anul 2021 se așteaptă ca mai multe țări europene să folosească bani europeni pentru a investi în sănătate. „România o va face pe două direcții, o direcție va fi programul operațional <sănătate>, care va fi rafinat, finalizat în perioada imediat următoare; și componenta <sănătate> în interiorul PNRR, cel care a fost prezentat publicului cel care a fost prezentat Guvernului într-o primă lectură și cel care trebuie trimis până la sfârșitul luni aprilie la Comisia Europeană, PNRR fiind o urgență absolută în acest moment, pentru că avem acest deadline și avem un timp de implementare”, a menționat el.

Pe de altă parte, europarlamentarul susține că boli precum canceru, dar și construcția de spitale noi, ar trebui sp fie prioritare

„Sunt foarte conștient că trebuie să avem cancerul ca prioritate absolută. E adevărat, cancerul nu este specific acum amintit în ultimul draft al PNRR, dar multe dintre investiții vor acoperi problematica legată de cancer.

Vestea bună este că avem 3 miliarde de euro pentru sănătate, acesta este un lucru foarte bun, din acești bani, probabil că o mică parte va fi folosită pentru construcția acelor centre multifuncționale. Nu intru foarte mult în amănunte, știu că este o idee a domnului ministru Voiculescu, știu că e foarte pasionat de această idee, eu încă sunt puțin rezervat la cum va funcționa în practică, dar, împreună, putem găsi acele soluții pentru a vedea unde și cum se pot construi aceste centre multifuncționale.

Și parte foarte bună este că avem foarte clar spus că vom putea construi spitale noi din acești bani. Estimarea este că în jur de 2,5 miliarde. Și aici sunt câteva proiecte care așteaptă de câțiva ani, un proiect absolut necesar, matur care este deja cu un SF și care, în mod evident, trebuie să fie o prioritate a noului program, este proiectul profesorului Bubenek și a echipei de la Institutul „C.C. Iliescu” - construcția unui nou spital, pentru că, din păcate, fiind o clădire foarte veche, activitatea nu se mai poate desfășura, în secolul XXI, în acel spital.

Există și alte proiecte deja avansate, Sibiu, Brașov, Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență, și în continuare, sunt multe alte autorități județene sau locale sau manageri de spitale, dacă vorbim de rețeaua spitalelor Ministerului Sănătății, care pregătesc anumite documentații. Va fi un concurs de proiecte și, în final, vom vedea  câte dintre aceste proiecte vor putea fi finanțate. E foarte important să fie proiecte care pot fi terminate în următorii patru ani, plus perioada de grație, pentru că altfel există un risc să pierdem 30% cel puțin, din banii alocați prin PNRR.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel