Creșterea incidenței cancerelor gastro-intestinale la adulții tineri. Ce spun noile studii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
cancer Foto: Freepik
cancer Foto: Freepik

Un raport recent arată o creștere alarmantă a numărului de cancere gastro-intestinale la adulții sub 50 de ani.

Un raport recent arată că numărul cazurilor de cancere gastro-intestinale cu debut precoce, inclusiv cancerul colorectal, pancreatic și al căilor biliare, sunt diagnosticate mai frecvent și într-un ritm mai rapid la adulții mai tineri decât în urmă cu un deceniu. Studiul, publicat în JAMA Network Open, a comparat ratele de incidență a cancerului la persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani între 2010 și 2019. Pe parcursul unui deceniu, ratele de cancer cu debut precoce au crescut cu 0,74%.

Cancerele gastrointestinale cu debut precoce au avut cea mai mare creștere a cazurilor noi, crescând cu o rată de 2,16% pe an. Aceste date susțin alte cercetări recente privind creșterea numărului de cancere gastrointestinale la populațiile mai tinere, potrivit lui Jake Stein, profesor asistent de oncologie și cercetător în domeniul serviciilor de sănătate la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord. Studiul a identificat, de asemenea, creșteri ale ratelor de cancer de sân, ale sistemului urinar și ale sistemului reproducător.

O creștere a numărului de cancere multiple în rândul tinerilor

Studiul realizat de Institutul Național de Cancer a constatat că ratele de cancer cu debut precoce în SUA au crescut cu 0,74% între 2010 și 2019. Cercetătorii au folosit date din programul SEER, care include informații de la aproximativ 26% dintre americani.

Majoritatea pacienților aveau între 40 și 49 de ani și erau femei. Studiul a constatat că ratele de incidență a cancerelor gastrointestinale cu debut precoce au crescut cel mai mult între 2010 și 2019, urmate de cancerele sistemului urinar și de cancerele sistemului reproducător feminin.

Cele mai frecvent raportate cancere gastrointestinale cu debut precoce au fost cancerul de colon, rectal, stomacal și pancreatic, dar cancerele de apendice, de canal biliar intrahepatic și de pancreas au crescut cel mai rapid în decursul deceniului, potrivit Health. Cancerul de sân a avut cel mai mare număr de cazuri noi cu debut precoce în 2019, în mod specific.

Studiul oferă o viziune "de ansamblu" a situației, dar există încă piese lipsă. Nu se referă la ratele de mortalitate sau la câți tineri au murit din cauza cancerului. De asemenea, nu include date despre persoanele individuale, cum ar fi factorii de risc, istoricul familial, dieta sau stilul de viață. Motivele acestei creșteri rămân puțin cunoscute, dar este probabil ca factorii legați de stilul de viață și de comportament să explice cel puțin parțial această creștere.

Citește și: De câte tipuri poate fi anxietatea socială. Cum să recunoști simptomele și care este impactul lor asupra sănătății mintale

Foto: Freepik

Cercetătorii au descoperit că incidența cancerului cu debut precoce s-a schimbat semnificativ în funcție de factorii demografici. Femeile au înregistrat o creștere de 4,35% a cazurilor de cancer cu debut precoce în anii 2010, în timp ce bărbații au înregistrat o scădere de 4,91%. Grupele de vârstă au prezentat, de asemenea, diferențe, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani înregistrând cea mai mare creștere, în timp ce ratele de incidență a cancerului au stagnat pentru grupa de vârstă cuprinsă între 40 și 49 de ani și au scăzut pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani.

Nu este clar de ce cazurile de cancer cu debut precoce au fost împărțite în funcție de diferențele de gen, etnice sau de vârstă. Chiar și grupurile care au înregistrat scăderi nu sunt în afara pericolului, deoarece ratele de incidență stagnante sau în ușoară scădere continuă să contureze o imagine alarmantă.

Cazurile de cancer cu debut precoce par să fie în creștere, dar ele pălesc în comparație cu ratele de incidență a cancerului asociate cu persoanele în vârstă. Datele SEER din perioada 2013-2017 au constatat că 350 din 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani dezvoltă cancer, care crește la peste 1.000 la 100.000 de persoane în grupele de vârstă de 60 de ani și peste.

Vezi și: Hernia de disc: riscuri și semne de complicații care necesită atenție medicală. Principalele cauze și metode de tratament

Cancerul nu este doar o boală a bătrânilor

Depistarea cancerului este crucială pentru profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și persoanele fizice pentru a înțelege mai bine riscurile de cancer. Nu toată lumea ar trebui să înceapă depistarea cancerului la o vârstă fragedă, dar cei care prezintă un risc mai mare din cauza istoricului familial, geneticii, rasei sau altor factori nu ar trebui să amâne discuția cu medicul lor.

Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA (USPSTF) a redus vârsta recomandată pentru depistarea cancerului colorectal de la 50 la 45 de ani în 2021, din cauza creșterii numărului de cazuri în rândul persoanelor mai tinere. Studiile viitoare ar putea ajusta recomandările de screening pentru cancerele gastrointestinale sau de sân.

USPSTF a publicat recent noi orientări privind mamografiile, afirmând că screeningul pentru cancerul de sân ar trebui să înceapă la 40 de ani și să aibă loc o dată la doi ani până la vârsta de 74 de ani la majoritatea femeilor. Pe măsură ce liniile directoare sunt reevaluate sau actualizate, este esențial ca grupurile subreprezentate, care se confruntă deja cu bariere în calea accesului la asistență medicală, să fie conștiente de aceste linii directoare și să aibă acces la screeningul pentru cancer.

Studiul ar trebui să crească gradul de conștientizare cu privire la prevalența cancerului cu debut precoce, deoarece cancerul nu este o boală exclusivă a persoanelor în vârstă. Impactul COVID asupra ratelor de cancer este deosebit de important, deoarece este posibil ca ratele de cancer cu debut precoce să fi crescut și mai mult din 2019. Factori precum obezitatea, sedentarismul și consumul de alcool au fost din ce în ce mai răspândiți în timpul pandemiei, ceea ce a îngreunat accesul unora la îngrijire.

De asemenea, persoanele ar trebui să ia măsuri pentru a preveni apariția precoce a cancerului, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea fumatului și protejarea pielii de soare. A fi pregătiți și conștienți de factorii de risc pentru cancerul cu debut precoce este primul pas pentru a-l depista din timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel