Pentru a putea crește absorția de fier, care astfel să prevină anemia, este necesară o acțiune foarte simplă, aceea de a realiza când mai des combinarea fierului cu vitamina C.
”Combinăm cât mai des un aliment bogat în fier cu un altul bogat în vitamina C. Fierul din produsele vegetale se absoarbe mai ușor în organism în prezența vitaminei C.
Legumele sunt o modalitate eficientă de a compensa lipsa cărnii din alimentație, însă fierul din ele nu se absoarbe la fel de repede. Doar între 2% și 15% din fierul prezent în legume este absorbit de organism, în comparație cu 15%-35% din cel care se găsește în alimentele de origine animală”, a scris medicul Anca Hâncu pe contul de Instagram.
Alimente bogate în fier
- Spanac
- Broccoli
- Fasole
- Linte
- Năut
- Migdale
- Caju
- Fistic
- Semințe de dovleac (Semințele de dovleac, sursa de vitamine, minerale și grăsimi bune. Uleiul, benefic și pentru față sau păr)
- Lapte de soia
Alimente bogate în vitamina C
- Ardei roșu
- Roșii
- Pătrunjel (Sucul de pătrunjel și lămâie, plusul de vitamina C. Rețeta ideală pentru combaterea ANEMIEI și a altor boli)
- Varză
- Kiwi
- Portocală
- Ananas Ananasul topește kilogramele. Ce îl face atât de eficient
- Căpșuni Dieta cu căpșuni. Ce beneficii au ”vedetele primăverii”
Este indicat să consumăm legumele bogate în vitamina C în stare proaspătă, pentru că această vitamină este sensibilă la temperaturile crescute.
Care sunt combinațiile care sporesc absorția de fier
Potrivit nutriționistului Anca Hâncu, cele mai bune combinații sunt următoarele:
- Spanac și ardei roșu (ardei roșu copt alături de o salată de spanac)
- Broccoli și roșii (broccoli gătit la abur cu sos pesto de roșii uscate)
- Gustări sărate: migdale și roșii cherry sau caju și feliuțe de morcov
- Gustări dulci: smochine/caise uscate și kiwi/portocală sau ciocolată neagră și căpșuni.
Salata care-ți curăță organismul. Ingredientul minune care trebuie mâncat timp de 4 săptămâni
Anemia, a doua cea mai FRECVENTĂ boală din lume
”Sunt obosit tot timpul și anemia este o cauză majoră”, afirmă medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV. Aceasta susține că nu este vorba de o boală, ci despre un ”simptom care are nevoie de muncă de detectiv”.
În cazul anemiei, problema principală este că este faptul că organismul nu se oxigenează suficient.
Anemia înseamnă că hemoglobina din sânge scade, adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul, la care se ajunge prin pierderi mici și cronice de sânge, spre exemplu, ale stomacului sau colonului sunt printre primele investigate în cazul anemiei.
”Tubul digestiv este o sursă prin care fierul se poate pierde. Și atunci avem nevoie de o colaborare și un consult interdisciplinar cu clinica de gastro-enterologie”, susține dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.
În cazul femeilor, fluxul mare de sânge din perioada menstruației poate să arate probleme ginecologice sau endocrine, anemia cerând consultații în aceste două direcții.
Organul care produce globule roșii – măduva – este afectat, acesta fiind motivul pentru care sunt eliberate în circulație puține globule roșii, astfel că în cazul unei anemii este nevoie și de un control hematologic. Globulele roșii au o durată de viață de 3 luni de zile, iar organul care se ocupă de ”distrugerea” celulelor îmbătrânite este splina.
Anemia prin deficit de fier este cea mai mare frecventă boală din lume după caria dentară. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigații. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Anemia Biermer: simptome, diagnostic și tratament. Ce este testului Schilling
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.