Cresc cazurile COVID în România. Adrian Marinescu, despre restricții și ce urmează: Un val 6 care vine în etapa de conviețuire

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cresc cazurile covid - Foto: Freepick @prostooleh
Cresc cazurile covid - Foto: Freepick @prostooleh

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre creșterea cazurilor de COVID-19 și despre ce urmează în lunile următoare.

Numărul cazurilor de COVID-19 în România începe să crească și deși medicii nu au încetat niciodată să ne recomande să respectăm în continuare regulile de igienă, specialiştii continuă aceste mesaje și recomandă prudenţă şi chiar purtarea măştii în spaţiile închise.

"Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor. 

Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face", a declarat medicul Adrian Marinescu, în direct la Antena 3.

Ce urmează în următoarea perioadă

 

"Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună. 

Punctual la ceea ce se întâmplă în spitale, este următoarea situație. Sunt mai multe prezentări, de aici se selectează și oamenii care au nevoie să fie internați iar la copii într-adevăr este o problemă. Ei fac forme ușoare, dar la copiii foarte mici, din păcate, ei trebuie să fie monitorizați în spital. Și atunci ajungem la punctul în care locurile sunt toate ocupate.

Pentru că vă aduc aminte că în București și în zonele limitrofe, toți copiii care au infecții cu SARS CoV-2 vin la Matei Balș. Ori este foarte greu de rezolvat și presiunea este crescută", a completat medicul.

Potrivit medicului Adrian Marinescu, se ia în calcul un trend ascendent în lunile următoare. 

"Vorbim de infectări, nu de cazuri severe. Este foarte important să facem această precizare. Nu mai vorbim despre acele forme severe, nu mai vorbim despre oameni care au nevoie de oxigen, situațiile de felul acesta sunt rare. Deci vorbim despre infectări, iar cele mai multe sunt ușoare și mai ales la adulți și nu necesită spitalizare.

Deci nu vorbim despre o presiune crescută la nivelul spitalelor. Dar dacă vorbim despre infecții, ca număr de infecții, ele pot crește. Trebuie să luăm în calcul că este o variantă virală care se transmite extrem de ușor și atunci fiecare persoană infectată transmite mai departe.

Și în următoarele săptămâni ne așteptăm să fie același trend de creștere", a mai spus Adrian Marinescu.  

Franța le cere cetățenilor să poarte din nou măști în unele spații publice

 

Francezii ar trebui să înceapă să poarte din nou măşti sanitare în spaţiile aglomerate, mai ales în transportul public, în contextul în care Franţa se confruntă cu un nou val de cazuri de COVID-19, alimentat de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat luni ministrul Sănătăţii din această ţară, Brigitte Bourguignon, potrivit Reuters, citează Agerpres.

"Nu spun că măsura ar trebui să fie obligatorie, dar le cer francezilor să poarte masca sanitară în transportul public", a declarat ea pentru RTL, adăugând că o astfel de atitudine reprezintă "o datorie civică".

"Nu doar că recomand această măsură, dar chiar o cer”, a mai spus Brigitte Bourguignon, potrivit căreia masca sanitară ar trebui să fie purtată din nou şi în alte spaţii închise, precum la locul de muncă şi în magazine.

Franţa a raportat 17.601 de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat după data de 18 aprilie.

În urmă cu cinci zile, coordonatorul campaniei de vaccinare din Franţa, Alain Fischer, a confirmat că această ţară se află în mijlocul unui nou val de cazuri de COVID-19, la fel ca alte ţări europene, şi că el se pronunţă în favoarea reintroducerii obligativităţii de purtare a măştii sanitare în transportul public.

Numărul noilor infectări a crescut constant de la sfârşitul lunii mai în Franţa, iar incidenţa medie a cazurilor zilnice noi, calculată la şapte zile, a înregistrat o creştere de peste patru ori în raport cu media de 17.705 de cazuri din 27 mai pentru a ajunge luni, 27 iunie, la 71.018 de cazuri.

Totuşi, acest total este de cinci ori mai mic decât media de 366.179 de cazuri înregistrate la începutul anului 2022.

Numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 în Franţa a scăzut la cel mai mic nivel al său din ultimele şase luni pe 18 iunie - 13.876 -, însă a reînceput să crească de atunci şi a ajuns luni la cel mai înalt nivel al său din ultimele patru săptămâni - 15.099.

În mod tradiţional, există un decalaj de două săptămâni între tendinţa numărului de cazuri şi cea a numărului de spitalizări, urmat de un alt decalaj similar în raport cu tendinţa deceselor asociate COVID-19.

Bilanţul deceselor asociate COVID-19 a crescut cu 48 în ultimele 24 de ore în Franţa şi a ajuns marţi la 149.406 de victime.

CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță

 

CNCAV rămâne fără obiectul de activitate. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 se închide. Pandemia de coronavirus a intrat pe o pantă descendentă, astfel că nu se mai justifică menținerea CNCAV. 

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a făcut un bilanț al activității. 

Pandemia și vaccinarea vor rămâne un capitol unic în viața fiecăruia dintre noi. În România, efortul național pentru vaccinarea împotriva COVID19 a fost coordonat de către CNCAV. După un an și jumătate, CNCAV se închide, iar activitățile acestuia sunt preluate de către Ministerul Sănătăţii - România.

”Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost centrul organizatoric, logistic și comunicațional al efortului românesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19. O echipă compusă din 67 de oameni, excepționali din punct de vedere profesional și uman, responsabili și motivați, a lucrat continuu într-o perioadă delicată, plină de provocări, pentru ca fiecare român să se poată vaccina în siguranță, simplu și rapid.

Le mulțumesc și le sunt profund recunoscător, atât colegilor mei din CNCAV, dar și celor 40.000 de persoane implicate în mod direct în campania de vaccinare din România, printre care medici și cadre medicale, angajați ai Ministerul Afacerilor Interne, Romania și Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro), mii de voluntari.

Citește mai departe AICI

Bilanț COVID-19, 20-26 iunie 2022. Vezi cifrele momentului

 

În intervalul 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.919.461 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.18.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 262 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 638. De asemenea, la ATI, sunt internate 58 persoane. Dintre cei 58 pacienți internați la ATI, 41 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 78 sunt minori, 77 fiind internați în secții și 1 la ATI.

DECESE

Până astăzi, 65.739 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

În intervalul 20.06.2022 (10:00) – 26.06.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 13 decese (7 bărbați și 6 femei).

Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 4 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 5 la categoria peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.

Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 10 nevaccinați.

TESTARE

În intervalul 20 - 26 iunie au fost efectuate 17.327 teste RT-PCR și 53.195 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.187.925 teste RT-PCR și 10.283.017 teste rapide antigenice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel