Două sortimente de crenvurști au fost retrase de la comercializare ca urmare a contaminării cu o bacterie periculoasă, anunță InfoCons.
”Vă informăm că am fost notificați de către furnizorul SC Nordic Import Export CO SRL să inițiem retragerea de la comercializare și de la clienți a articolelor menționate mai jos. Motivul rechemării: prezenta Listeria monocytogenes.
FOTO InfoCons
În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu le consumați și sa le returnati in magazinele Metro Cash & Carry Romania SRL pana pe 30.11.2022, urmând să primiți contravaloarea lor”, au transmis reprezentanții Metro, potrivit InfoCons.
Listeria monocytogenes, ce este și cum poate afecta omul
Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioza. Este o bacterie facultativă anaerobă, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului.
Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioza alimentar.
Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.
Simptome
Atunci când aveți o infecție cu listeria, semnele includ de obicei:
- diareea;
- greață;
- dureri musculare;
- febră.
Acestea pot apărea la câteva zile după ce ați mâncat alimentele contaminate sau pot dura câteva luni până să apară. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Dacă infecția se răspândește la sistemul nervos, este mai gravă. Această formă severă, numită listerioză, este fatală pentru 20% dintre persoanele care o au.
Acest lucru se întâmplă cel mai des la persoanele foarte tinere, foarte bătrâne și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Semnele pot fi:
- dureri de cap;
- înțepenirea gâtului;
- confuzie;
- pierderea echilibrului;
- convulsii, notează WebMD.
Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioza neonatală.
”Producătorul are obligația de a despăgubi consumatorii”
”Alertele de siguranță alimentară, dar și alertele pentru produsele neconforme sunt ultima barieră pentru informarea și protecția consumatorilor. Prevenția, educarea și informarea continuă a consumatorilor poate duce la prevenirea de a ajunge pe piața produsele neconforme.
Dar în condițiile ajungerii pe piață a unui produs neconform, producătorul are obligația de a despăgubi consumatorii, returnând contravalorea produselor, dar și a deplasării acestora în vederea recuperării daunei materiale. Și nu in ultimul rând, realizarea unor evaluări medicale în vederea stabilirii dacă pentru un consumator care a consumat un produs neconform are un impact imediat sau pe termen lung din punct de vedere al sănătății.
Producătorul trebuie să-și asume toate costurile directe și indirecte cu privire la ajungerea pe piață a unui produs neconform, iar consumatorii să-și exercite drepturile, să nu stea cu mâinile în sân și să spună Asta e, ce să fac?!.
Doar împreună, uniți, putem să avem o calitate a vieții normală pentru noi, părinții noștri, dar mai ales pentru copiii noștri”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Vezi și: Crenvurști de pui, ce s-a schimbat în ultimii 13 ani. Alertă InfoCons: Câte E-uri, câtă sare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.