Cremele de protecție solară făcute în casă: un fals sentiment de siguranță. Motivul pentru care nu oferă protecția necesară

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Crema de protectie solara Foto: Freepik @prostock-studio
Crema de protectie solara Foto: Freepik @prostock-studio

Crema de protecție solară DIY devine virală pe social media, dar experții avertizează că astfel de soluții nu oferă protecția necesară împotriva razelor UV și pot pune în pericol sănătatea pielii.

Crema de protecție solară este esențială pentru protejarea pielii de daunele provocate de soare și de radiațiile ultraviolete, care pot duce la apariția cancerului de piele. Videoclipurile postate pe rețelele sociale cu rețete DIY de creme de protecție solară au fost vizionate de peste 20 de milioane de ori. 

Rețetele includ ingrediente precum ulei de cocos, unt de shea, unt de cacao, ceară de albine, ulei de jojoba și oxid de zinc. Cu toate acestea, experții pun sub semnul întrebării eficiența preparării de la zero a protecției solare și siguranța acesteia. Deși este la modă și economică, experții recomandă să nu o folosiți, deoarece este posibil să nu fie la fel de eficientă în protejarea pielii de razele UV dăunătoare.

Ingrediente comune utilizate în produsele de protecție solară de casă

Prepararea unei creme de protecție solară de casă implică utilizarea unor ingrediente obișnuite precum uleiul de cocos, untul de shea, untul de cacao, ceara de albine, uleiul de jojoba, pudra de oxid de zinc și uleiul din semințe de zmeură roșie.

Cu toate acestea, dermatologul Jennifer Gordon explică faptul că pulberea de oxid de zinc este singurul ingredient activ din crema de protecție solară care oferă protecție solară, în timp ce alte ingrediente îmbunătățesc textura, senzația și aplicarea loțiunii, dar nu oferă protecție.

Funcționează protecția solară făcută în casă?

Realizarea propriei creme de protecție solară de la zero poate fi un proiect DIY distractiv, însă este important să luați în considerare siguranța și eficiența ingredientelor. Cremele de protecție solară nu sunt supuse acelorași teste și reglementări riguroase ca produsele comerciale, astfel încât factorul lor de protecție solară (SPF) și protecția cu spectru larg nu pot fi verificate.

Cremele de protecție solară sunt atent formulate cu ingrediente care sunt compatibile și sigure și sunt, de asemenea, formulate pentru a atinge un anumit nivel de protecție solară împotriva radiațiilor UVA și UVB, care este apoi verificat prin teste in vivo și in vitro. Cremele de protecție solară de casă nu sunt supuse acelorași teste și reglementări riguroase ca produsele comerciale, ceea ce înseamnă că factorul lor de protecție solară (SPF) și protecția cu spectru larg nu pot fi verificate.

Unele creme de protecție solară DIY pot implica ingrediente care nu se amestecă bine între ele sau care oferă o protecție UV minimă, parțială sau inexistentă, în funcție de ingredientele utilizate și de modul în care acestea sunt amestecate și depozitate. Acest lucru ar putea duce la arsuri grave din cauza unui fals sentiment de siguranță că crema de protecție solară făcută în casă oferă o protecție solară adecvată.

Termenul scurt de valabilitate este un alt atribut cheie al oricărui produs, iar produsele de protecție solară făcute în casă probabil nu vor avea ingredientele speciale pentru prevenirea dezvoltării bacteriene și menținerea eficacității unui produs în timp.

Fără conservanți, un produs făcut în casă se poate strica rapid și orice proprietăți de protecție se pot degrada, lăsând pielea vulnerabilă la razele UV dăunătoare. Cremele de protecție solară din comerț sunt testate și formulate special pentru a asigura o perioadă lungă de valabilitate, ceea ce versiunile DIY nu pot garanta.

Citește și: Sindromul metabolic, grupul celor 5 factori de risc pentru bolile de inimă, diabet și AVC. Cum să abordezi hipertensiunea arterială pentru a evita sindromul metabolic

Foto: Freepik

Cât de eficiente sunt

Potențialele ore de protecție solară ale cremelor de protecție solară preparate în casă sunt imprevizibile din cauza unor factori precum ingredientele, compoziția, compatibilitatea și durata de valabilitate. Este imposibil să se determine protecția SPF fără o testare controlată în laborator, deoarece aceasta ar depinde de aceleași metode utilizate cu produsele de protecție solară disponibile în comerț.

Nu sunt mereu sigure

Potențialele ore de protecție solară ale cremelor de protecție solară preparate în casă sunt imprevizibile din cauza unor factori precum ingredientele, compoziția, compatibilitatea și durata de valabilitate. Este imposibil să se determine protecția SPF fără o testare controlată în laborator, deoarece aceasta ar depinde de aceleași metode utilizate cu produsele de protecție solară disponibile în comerț.

Vezi și: Zincul, mineralul esențial pentru sănătatea metabolică și imunitară. Importanța lui în recuperarea post-traumatică

Ce sfătuiesc experții

Experții recomandă să nu vă preparați propria cremă de protecție solară din cauza preocupărilor legate de siguranță și eficacitate. Aceștia recomandă utilizarea cremelor solare testate în comerț și optarea pentru cele cu un SPF de 30 sau mai mare, care oferă o acoperire cu spectru larg și sunt rezistente la apă.

Cremele solare minerale, adesea comercializate pentru pielea sensibilă, sunt adesea mai eficiente datorită numărului redus de ingrediente inutile. Alte măsuri de protecție solară, cum ar fi acoperirea, purtarea unei pălării și a ochelarilor de soare și evitarea orelor de vârf ale radiațiilor UV, între orele 10:00 și 16:00, sunt de asemenea esențiale pentru siguranța la soare pe tot parcursul anului.

Recomandarea este să alegeți creme de protecție solară testate în comerț și să vă faceți un obicei din a purta pălării și haine cu mâneci lungi, precum și din a evita orele de vârf ale radiațiilor UV. Această abordare asigură o rutină de protecție solară mai sigură și mai eficientă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel