,,Pacienții sunt sfătuiți în mod curent să nu aplice nimic pe piele înainte de tratament. Aproape două treimi din pacienții cu cancer din Statele Unite primesc radioterapie, iar 90 la sută din acei pacienți dezvoltă dermatita de radiații, o erupție cutanată", a explicat dr. Lucille Lee, radioterapeut la Institutul Oncologic Northwell Lake Success, din New York.
Într-un sondaj efectuat de autorii studiilor, 91% din 105 medici și asistente medicale au declarat că le-au spus pacienților să evite cremele înainte de radioterapie, informează MedicineNet.com. Mai mult, 83% dintre 133 de pacienți au declarat că au primit avertizarea de la medicii lor. Cu toate acestea, autorul principal al studiului, dr. Brian Baumann, profesor de radioterapie la Universitatea din Pennsylvania, consideră că în cazul utilizării tratamentelor cu radiații moderne, care pot reduce doza la nivelul pielii, ipoteza aceasta nu mai poate fi relevantă.
Echipa lui a efectuat experimente de laborator pentru a testa acea idee. Cercetătorii au folosit un dispozitiv de înaltă tehnologie care a măsurat cantitatea de absorbție a radiațiilor în prezența a două creme: un unguent numit Aquaphor, care se eliberează fără prescripție medicală și crema de sulfadiazină de argint, care este disponibilă doar pe bază de rețetă.
Cercetătorii au descoperit că, dacă nu se aplică foarte puternic, cremele de piele nu cresc doza de radiații pe piele.
,,Bazată pe rezultatele acestui studiu, utilizarea de agenți topici chiar înainte de radioterapie poate fi liberalizată în condiții de siguranță, ceea ce poate îmbunătăți calitatea vieții pentru pacienții supuși radioterapiei. Dar aplicațiile foarte groase ale medicamentelor topice chiar înainte de radioterapie ar trebui incă evitate", a declarat Baumann.
La rândul său, Lee a spus că pacienții ar trebui să se consulte cu medicii lor cu privire la această problemă.
"Descrierea a ceea ce constituie un strat subțire versus strat gros de cremă este complet subiectivă. Personal, le spun pacienților că dacă aplică o cremă înainte de tratament și dacă nu o pot vedea sau nu o simt, să nu își facă griji", a precizat Lee.
Studiul a fost publicat pe 18 octombrie în JAMA Oncology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.