Crema de protecție solară: de ce dermatologii recomandă să o aplici zilnic. Poate să declanșeze deficiența de vitamina D?

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Crema de protectie solara Foto: Freepik @New Africa
Crema de protectie solara Foto: Freepik @New Africa

Este în regulă să omitem crema de protecție solară? Află ce spun experții și de ce aceștia consideră că o cremă de protecție solară poate chiar să întârzie apariția semnelor de îmbătrânire.

Un trio de experți a împărtășit de ce este întotdeauna necesară crema de protecție solară și a clarificat miturile și întrebările comune despre utilizarea zilnică.

Ar trebui să folosești crema de protecție solară în fiecare zi? Este excesiv?

Aplicarea zilnică a cremei de protecție solară pe zonele expuse la soare este esențială - nu excesivă.

"Razele UV ale soarelui sunt puternice și doar 15 minute de expunere în aer liber sunt suficiente pentru a provoca daune și, potențial, cancer de piele pe termen lung", spune Jessica "Nikki" Dietert, dermatolog și chirurg Mohs certificat.

Nu vă expuneți pur și simplu la soare afară. Un studiu din 2010 sugerează faptul că afecțiunea cancerigenă la piele a apărut mai frecvent pe partea stângă la bărbați. Această parte este cea expusă la soare în timp ce conduceți.

Un studiu din 2016 a indicat că parbrizele au blocat aproximativ 96% din razele UVA. Cu toate acestea, unele geamuri laterale pot bloca doar 44 la sută.

Dietert spune că cancerele cauzate de expunerea la soare pot fi agresive și fatale dacă nu sunt tratate. Dar prevenția este cel mai bun medicament.

"Aplicarea zilnică a cremei de protecție solară pe față, gât, piept, urechi, mâini și brațe este recomandată pentru a preveni daunele pe termen lung cauzate de soare", spune Dietert.

Erum N. Ilyas, dermatolog certificat de consiliu la Schweiger Dermatology, este de acord și recomandă aplicarea SPF în fiecare dimineață, ca parte a rutinei de îngrijire a pielii.

Găsește crema de protecție solară potrivită pentru tine

O cremă de protecție solară trebuie să aibă un indice SPF 30+, cu spectru larg, care protejează împotriva razelor UVA și UVB și trebuie să fie rezistentă la apă.

Dietert explică faptul că există două tipuri principale de creme de protecție solară: chimice, care filtrează razele UV, și fizice (pe bază de minerale), care blochează razele UV.

"(Cremele de protecție solară pe bază de minerale) protejează, în general, pielea de un spectru mai larg de raze UV", spune Dietert. "Din acest motiv, găsirea unei creme de protecție solară cu ingrediente minerale este ideală."

Dietert adaugă că aceste creme de protecție solară pe bază de minerale pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu piele predispusă la acnee sau sensibilă.

"Acestea sunt mai puțin susceptibile de a provoca iritații și alergii ale pielii", continuă Dietert.

Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt două ingrediente comune în cremele solare minerale. Dietert recomandă persoanelor cu pielea predispusă la acnee să caute creme de protecție solară cu niacinamidă și să evite cele pe bază de ulei care pot exacerba afecțiunea.

Beneficiile protecției solare

Protecția împotriva cancerului de piele este un motiv frecvent citat pentru aplicarea zilnică a cremei de protecție solară - și pe bună dreptate. Un studiu din 2020 a sugerat că protecția solară a scăzut riscul de melanom și de cancere de piele non-melanom.

Dar revizuirea și dermatologii Anna Chacon și Ilyas indică alte beneficii, inclusiv:

- Întârzierea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile

- Estomparea cicatricilor

- Prevenirea decolorării

- Protejarea împotriva luminii albastre

Același studiu a indicat ridurile ca fiind un semn că utilizarea regulată a protecției solare ar putea ajuta la întârzierea. Chacon spune, de asemenea, că protecția solară ajută la estomparea cicatricilor.

Chacon,susține recenzia, spunând că protecția solară poate ajuta, de asemenea, la întârzierea semnelor de îmbătrânire.

Ilyas remarcă faptul că, în ultima vreme, oamenii au devenit mai interesați de lumina albastră care emană de la electronice precum tabletele și telefoane mobile.

Cercetările din 2022 sugerează că o protecție solară cu spectru larg care conține fenilen bis difeniltriazină (TriAsorB) cu SPF 50+ ar putea proteja împotriva fotodeteriorării celulare cauzate de lumina albastră, iar un alt studiu din 2022 spune că lumina albastră reprezintă doar o mică parte din expunerea noastră la lumina UV - aproximativ 2 până la 5 procente.

"Deși efectele deteriorării ADN-ului asupra celulelor noastre sunt bine documentate, mai mult de jumătate din spectrul de lumină emis de soare este lumină vizibilă", spune Ilyas.

Se schimbă recomandările privind crema de protecție solară dacă aveți pielea mai închisă la culoare?

Mitul conform căruia persoanele de culoare nu au nevoie de protecție solară este dăunător. Un studiu din 2016 a indicat că rata mortalității pentru cancerele de piele a fost mai mare pentru persoanele de culoare, iar expunerea la UV este una dintre principalele cauze ale cancerului de piele.

Dietert este de acord, sfătuind pe toată lumea să aplice zilnic cremă de protecție solară, indiferent de culoarea pielii.

"Tonurile mai deschise ale pielii prezintă un risc mai mare de cancer de piele", spune Dietert. "Cu toate acestea, cu o expunere suficientă la UV, toate tipurile de piele pot dezvolta cancer de piele".

Dietert adaugă că expunerea la UV poate duce, de asemenea, la îmbătrânire.

Poate crema de protecție solară să declanșeze deficiența de vitamina D?

Expunerea la soare îi ajută pe oameni să obțină vitamina D, despre care Chacon spune că este esențială pentru formarea oaselor.

Dar ea spune că avantajele purtării cremei de protecție solară sunt mai mari decât dezavantajele. "Prea multă lumină UV poate provoca deteriorarea pielii prin arderea pielii și, în cele din urmă, poate cauza pierderea elasticității, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură", spune Chacon.

Un studiu din 2019 a indicat că nu există suficiente date pentru a susține afirmația că protecția solară face ca un individ să aibă deficit de vitamina D.

Dacă sunteți o persoană care este preocupată de vitamina D din cauza unei deficiențe existente, există opțiuni pentru a suplimenta fără a vă pune pielea în pericol.

După ce discuți cu un medic, ai putea alege dintre suplimentele orale de vitamina D fără prescripție medicală. De asemenea, este posibil să îți mărești aportul natural prin alimente, cum ar fi somonul și gălbenușurile de ou.

Cum rămâne cu produsele de machiaj cu SPF?

Unele produse de machiaj au SPF, dar Chacon avertizează că probabil nu este suficientă protecție. Este posibil să fie nevoie să aplicați o cantitate de șase până la șapte ori mai mare decât cea a unui produs pentru a obține o protecție adecvată, ceea ce este mai mult decât folosesc majoritatea oamenilor.

"Îmi place să educ pacienții să considere machiajul cu protecție solară mai degrabă drept "cireașa de pe tort" și să îl folosească mai mult ca pe un adaos decât ca pe un înlocuitor", spune Chacon.

Alte modalități de a proteja pielea

SPF este important, dar experții spun că este mai bine să abordați protecția solară prin diferite straturi de protecție.

Dietert sugerează să purtați pălării cu boruri largi și îmbrăcăminte cu protecție solară sau "UPF" cu un UPF de 50+.

Dar, din nou, aceste măsuri reprezintă un strat și nu anulează nevoia de protecție solară.

"Protecția solară este în continuare importantă, chiar și atunci când se poartă îmbrăcăminte UPF, pentru a ecrana razele UV reflectate de suprafețe precum apa sau betonul", spune Dietert.

În plus față de reaplicarea cremei de protecție solară la fiecare două ore, dermatologii recomandă, de asemenea:

- Evitarea saloanelor de bronzat

- Să cauți umbra

- Să fii deosebit de atent între orele 10.00 și 14.00, când razele soarelui sunt cele mai puternice

Este esențial să aplicați protecție solară în fiecare zi.

Razele soarelui pot afecta pielea și atunci când este înnorat și nu discriminează în funcție de culoarea pielii. Cercetările sugerează că până și expunerea la soare prin geamul unei mașini poate crește riscul de cancer de piele.

Căută un SPF de 30+ și reaplică la fiecare două ore dacă te afli la soare. Experții spun că o cremă de protecție solară pe bază de minerale este ideală, deoarece protejează împotriva unui spectru mai larg, iar persoanele cu acnee ar trebui să evite produsele pe bază de ulei.

Alte straturi de protecție, cum ar fi îmbrăcămintea UPF, pot proteja, de asemenea, împotriva daunelor provocate de soare, dar nu anulează necesitatea de a purta cremă de protecție solară în fiecare zi.

Dacă în trecut te-ai simțit descurajat de prețurile ridicate sau de acea pată albă enervantă, nu te îngrijora - există o mulțime de opțiuni (inclusiv unele disponibile în farmacii) care au mineralele și SPF de care pielea ta are nevoie pentru a rămâne sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel