Creierul persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID este afectat. S-a constatat că poate crește riscul de demență.Pandemia de COVID a afectat grav creierul. COVID-19 poate cauza probleme pe termen lung cu gândirea, concentrarea și memoria. Această afecțiune este cunoscută în mod obișnuit sub numele de ”ceață cerebrală”.
Ceața cerebrală după COVID-19 a fost studiată în principal prin observarea persoanelor sănătoase anterior. Într-un mic studiu susținut de Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NINDS), cercetătorii au examinat impactul cognitiv al COVID-19 asupra persoanelor cu demență.
Cercetătorii au constatat că prezența COVID-19 a accelerat rapid deteriorarea structurală și funcțională a creierului pacienților cu demență, indiferent de tipul de demență suferită.
Despre aceste lucruri a vorbit dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru pentru DC MEDICAL și DC News.
”Studiile arată că pandemia nu ne-a făcut deloc bine, a accelerat niște trenduri preexistente și în ceea ce privește anxietatea, depresia, dar și marile categorii de suferințe psihice. Sunt mai multe forme de psihoză, mai multe forme de demență. E o accelerare a unor fenomene care păreau să fie într-un ritm mai lent.
Infecția virală a determinat formele de long COVID care reprezintă o afectare supărătoare, dar sunt un factor de risc pentru apariția, în 10-20 de ani, a unor boli degenerative, precum demență, Parkinson”, a explicat dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru pentru DC MEDICAL și DC News.
Ce arată studiile
Cercetătorii au urmărit 14 pacienți cu demență preexistentă, care erau deja înscriși într-un studiu în curs de desfășurare privind demența și care au avut COVID-19 în timp ce participau la studiu. Dintre acești pacienți, patru aveau boala Alzheimer, cinci aveau demență vasculară, trei aveau demență din cauza bolii Parkinson și doi aveau varianta comportamentală a demenței frontotemporale.
Cercetătorii au testat diverse funcții cognitive și au efectuat imagistică cerebrală, comparând rezultatele evaluărilor efectuate cu trei luni înainte de cazurile lor de COVID-19 și apoi la un an după infectare.
La un an după ce au contractat COVID-19, toți pacienții cu demență au înregistrat o creștere semnificativă a oboselii și a depresiei, precum și o înrăutățire a atenției, memoriei, vorbirii, capacităților vizuo-spațiale și a funcțiilor executive. Toți pacienții prezentau, de asemenea, atrofie cerebrală, care reprezintă pierderea neuronilor și a conexiunilor dintre neuroni, precum și leziuni în profunzimea materiei albe a creierului lor.
În ciuda faptului că aveau tipuri diferite de demență, acești pacienți au dezvoltat simptome similare de demență după ce au avut COVID-19. În general, acești pacienți au prezentat o deteriorare structurală și funcțională rapidă a creierului după infectarea cu COVID-19, potrivit National Institute of Health.
Acest studiu arată că COVID-19 provoacă complicații neurologice grave la persoanele cu demență. Conform acestor rezultate, COVID-19 pare să accelereze progresia bolii în toate tipurile de demență. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce COVID-19 accelerează deteriorarea creierului la pacienții cu demență. Aceste cercetări ar putea, de asemenea, informa dezvoltarea de tratamente pentru a încetini progresia demenței la pacienții care au avut COVID-19.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.