Creierul afectat de Alzheimer, reparat cu o moleculă proprie identificată întâmplător. Poate anula tulburările de memorie

Monika Baciu |
Data publicării:
creierul afectat de alzheimer - FOTO: Freepick
creierul afectat de alzheimer - FOTO: Freepick

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi reparat cu o moleculă proprie.

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi rejuvenat cu un microARN. Cercetătorii de la Institutul Olandez de Neuroștiință au făcut descoperirea care ar putea oferi noi perspective în tratarea bolii.

Neurogeneza adulților, adică formarea de noi neuroni la adult din celule stem, joacă un rol în mai multe aspecte ale cogniției și memoriei atât la modelele animale, cât și la oameni și, deși este abundentă la subiecții sănătoși din punct de vedere neurologic, nivelurile scad brusc la pacienții cu boala Alzheimer.

Cercetările au descoperit că nivelurile mai ridicate ale neurogenezei la adulți par să se coreleze cu o performanță cognitivă mai bună în ultimii ani de viață.

„Acest lucru ar putea sugera că neuronii formați la adulți pot contribui la un fel de rezervă cognitivă care ar putea oferi mai târziu o rezistență mai mare la pierderea memoriei”, a spus dr. Evgenia Salta, explicând de ce cercetătorii Institutului Olandez de Neuroștiință (NIN) au decis să investigheze dacă a da un impuls neurogenezei adulților ar putea ajuta la prevenirea sau îmbunătățirea demenței în boala Alzheimer, arată National Library of Medicine.

Vezi și: Persoanele neasigurate, LISTA serviciilor medicale de care pot beneficia și CONDIȚIA. Diferența dintre asigurați si neasigurați. CNAS: 50 de lei pe persoană pe an

Cum s-a ajuns la descoperire

„Acum șapte ani, în timp ce studiam o moleculă mică de ARN care este exprimată în creierul nostru, numită microARN-132, am dat peste o observație destul de neașteptată. Această moleculă, despre care am descoperit anterior că este scăzută în creierul pacienților cu Alzheimer, părea să regleze homeostazia celulelor stem neuronale din sistemul nervos central”, a mai precizat Evgenia Salta.

Anterior, boala Alzheimer era considerată a fi o boală care afecta doar celulele neuronale mature, așa că, potrivit lui Salta, la prima vedere, această descoperire nu părea să explice un posibil rol al microARN-132 în progresia bolii Alzheimer.

Pentru a investiga în continuare, cercetătorii NIN au continuat să investigheze dacă microARN-132 poate regla într-adevăr neurogeneza hipocampului adult în creierul sănătos și cel al bolii Alzheimer. Folosind modele distincte de șoarece Alzheimer, celule stem neuronale umane cultivate și țesut cerebral uman post-mortem, echipa de cercetare a descoperit că această moleculă de ARN este o componentă necesară a procesului neurogen din hipocampul adult.

„Scăderea nivelurilor de microARN-132 în creierul șoarecilor adulți sau în celulele stem neuronale umane afectează generarea de noi neuroni. Cu toate acestea, restabilirea nivelurilor de microARN-132 la șoarecii cu Alzheimer salvează deficitele neurogenice și contracarează tulburările de memorie legate de neurogeneza adulților”, a explicat Sarah Snoeck, tehnician în grupul de cercetare. 

Aceste rezultate demonstrează o dovadă a potențialului terapeutic de declanșare a neurogenezei adulților în boala Alzheimer, iar Dr. Salta intenționează să investigheze în continuare.

“Următorul nostru obiectiv este de a evalua sistematic eficacitatea și siguranța țintirii microARN-132 ca strategie terapeutică în boala Alzheimer”, a spus ea.

Un microARN este o moleculă mică de ARN necodificant monocatenar (conținând aproximativ 22 de nucleotide), care are rol în silențierea ARN mesager și în reglarea post-transcripțională a expresiei genelor.

Vezi și: Substanța de contrast, ce este și ce reacții adverse are. Cu sau fără substanță de contrast?

Boala Alzheimer poate să fie declanșată de varicelă și herpes, doi viruși comuni. Care este explicația.

Boala Alzheimer, care este cea mai frecventă cauză a demenței, are printre factorii de risc vârsta înaintată, istoricul familial, cei care au suferit de un traumatism cranian grav, precum și obiceiurile nesănătoase care duc la obezitate, hipertensiune arterială și/sau diabet, femeile fiind mai predispuse să dezvolte această boală neurodegenerativă. 

Potrivit Medical News Today, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts din Medford (Massachusettes) a sugerat că o combinație de viruși foarte comuni, al varicelei și al herpesului, ar putea fi o cauză principală a bolii Alzheimer.

Astfel, virusul responsabil pentru varicelă și zona zoster ar putea activa activa un virus herpetic latent puternic asociat în starea sa activă cu Alzheimer. Zona Zoster este boala infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VVZ), același agent patogen care determină și varicela în perioada copilăriei, aceasta fiind de fapt reactivarea virusului care a cauzat varicela în copilărie. Trebuie reamintit că atât pentru varicelă, cât și pentru Zona Zoster există vaccinuri.

Citește mai departe AICI

Ce uită să facă pacienții cu Alzheimer și cum trebuie îngrijit un astfel de pacient. Bogdan Popescu: Fragilitate particulară

Îngrijirea unei persoane care suferă de Alzheimer este una complexă, deoarece aceasta nu presupune doar tratarea bolii în sine, mai mult, angrenează un întreg sistem de persoane care să se ocupe de un astfel de pacient. Mai mult, pe lângă aspectele medicale, este nevoie și de înțelegea procesului prin care trece pacientul diagnosticat cu Alzheimer. 

”Sunt foarte multe paliere pe care trebuie să fim pregătiți să îngrijim pe cineva care are o boală cum este boala Alzheimer, și care presupune o fragilitate particulară.

Plecând de la partea științifică, adică să aibă un diagnostic corect, medicii și asistenții medicali care sunt îngrijitoarele obișnuite trebuie să fie familiarizate cu problemele acestor bolnavi. Că uită, că nu se orientează în timp și spațiu, că pot să nu mai știe să folosească anumite obiecte în mod normal, de exemplu să nu mai știe să schimbe postul cu telecomanda sau să dea paginile la carte sau la ziar sau să își facă un ceai, la aragaz”, a explicat dr. Bogdan Popescu, medic neurolog pentru Radio România.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel