Creier sănătos, stres, emoții care l-ar putea afecta

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Sănătatea creierului la adulții în vârstă poate fi afectată de stresorii zilnici precum blocarea traficului pe autostradă, așteptarea lungă la cabinetul medicului, dar mai mult decât atât reacțiile emoționale sunt cele care joacă un rol decisiv. Rezultatele unui studiu confirmă faptul că emoția zilnică a oamenilor și modul în care aceștia reacționează la factorii lor de stres sunt extremi de importanți în menținerea sănătății cognitive.

Un nou studiu de la Universitatea de Stat din Oregon a urmărit 111 adulți cu vârste cuprinse între  65-95 ani, timp de 2, 5 ani. La fiecare șase luni, subiecții au participat la o serie de evaluări cognitive timp de șase zile pe o perioadă de două săptămâni. În timpul evaluărilor, participanții au analizat o serie de două șiruri de numere și au fost întrebați dacă aceleași numere au apărut în cele două șiruri, indiferent de ordine.

Studiile anterioare au legat îmbătrânirea cognitivă și riscul de demență, precum și schimbările structurale și funcționale ale creierului care reflectă sănătatea cognitivă slabă de cât de repede pot face oamenii acest exercițiu. Fiecare participant a completat exercițiile timp de 30 de sesiuni. Participanții au fost întrebați despre factorii de stres cu care s-au confruntat în acea zi singuri, li s-a evaluat modul în care s-au simțit în acel moment, alegând dintr-o serie de emoții pozitive și negative și o serie de intensități; și au completat o listă de verificare a simptomelor fizice. Cei care au răspuns la evenimente stresante cu mai multe emoții negative și au raportat o dispoziție mai acută au arătat fluctuații mai mari în performanța lor.

Dar, urmărind fiecare persoană în timp, oamenii de știință au observat ce s-a întâmplat în mod individual la fiecare și au văzut că au apărut diferențe de vârstă izbitoare. Cei mai vechi participanți - la sfârșitul anilor 70 până la jumătatea anilor '90 - fiind mai reactivi la factorii de stres decât ceilalți, au avut performanțele cognitive mai slabe, potrivit Medicalxpress.com.

"Nu este chiar stresorul cel care contribuie la declinul mental, ci modul în care o persoană răspunde care afectează creierul.Nu putem scăpa complet de stresorii zilnici, dar trebuie să fim constienți de reacțiile emoționale la evenimentele stresante și să explorăm strategii de scădere a stresului, daca este necesar, pentru a ne păstra sănătatea creierului și funcția cognitivă”, a declarat Robert Stawski, profesor asociat la Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane al OSU și autorul principal al studiului.

Sănătatea creierului este extrem de importantă, ea contribuie la capacitate de a funcționa în viața de zi cu zi și poate ține la distanță diverse boli, inclusiv demențe și Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel