Creier, ce efecte devastatoare au bolile asupra lui

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier

Afecțiuni precum depresia, AVC, schizofrenia, Alzheimer și chiar banalele migrene afectează creierul în moduri în care nici nu v-ați gândit.

Creier, bolile. Situațiile traumatice, alcoolul și chiar migrenele afectează modul în care creierul funcționează. Iată câteva afecțiuni care produc schimbări în creier, potrivit medicinenet:

1. PTSD - Când treceți printr-o situație traumatică, creierul declanșează un răspuns „de luptă". Majoritatea oamenilor își revin singuri, dar unii suferă de tulburare de stres posttraumatică. PTSD determină amigdala - partea creierului care controlează emoțiile - să fie hiperactivă. Și scade activitatea din cortexul prefrontal, o zonă de luare a deciziilor. De asemenea, vă poate micșora hipocampul, care formează amintiri.

2. Depresia - nu afectează doar starea ta de spirit. Tulburarea îți poate schimba creierul. Experții spun că scade activitatea în anumite zone ale creierului, inclusiv lobii prefrontali, care sunt implicați în lucruri precum raționament, personalitate și judecată. Un studiu a descoperit că persoanele care au fost depresive mai mult de un deceniu aveau aproximativ 30% mai multe inflamații ale creierului. Acest lucru poate duce la pierderea celulelor creierului, ceea ce ar face probabile probleme de memorie și demență.

3. Accident vascular cerebral – AVC-urile se produc atunci când fluxul de sânge către o parte din creierul vostru se oprește. Ele provoacă leziuni cerebrale permanente și pot duce la moarte și invaliditate. Simptomele tale vor depinde de locul în care se întâmplă accidentul vascular cerebral. Dacă este pe partea stângă a creierului, este posibil să aveți slăbiciune la amorțeala din partea dreaptă a corpului, iar vorbirea poate fi îngreunată. Dacă accidentul vascular cerebral este pe partea dreaptă a creierului, este posibil să aveți slăbiciune sau amorțeală pe partea stângă.

4. Tulburarea consumului de alcool - nu este un secret faptul că alcoolul afectează creierul. Poate provoca vederea încețoșată și pierderea memoriei. Asta pentru că alcoolul ucide celulele creierului. În timp, a bea prea mult îți poate deteriora creierul. Cercetările arată că, de asemenea, vă poate micșora anumite părți ale creierului. Unii experți spun că persoanele cu alcoolism au un hipocamp mai mic - zona importantă pentru învățare și memorie - decât cei care nu beau des.

5. Schizofrenie - Persoanele cu schizofrenie au creiere diferite decât cele fără această tulburare mentală. Scanările arată că pierd materie cenușie și albă, materialul gras care constituie creierul. Materia albă stă adânc în creier, unde călătorește informația. Materia cenușie o înconjoară și, printre altele, ajută creierul să proceseze informațiile. La persoanele care au schizofrenie, materia cenușie tinde să plece mai întâi, materia albă dispărând în timp.

6. Boala Alzheimer - Creierul tău are celule numite neuroni. Ei „vorbesc" între ei prin semnale chimice și electrice și își transmit mesaje către restul corpului. Boala Alzheimer perturbă această comunicare. Se crede că defalcarea provine dintr-o acumulare de două proteine, amiloid și tau. Ambele creează încurcături care ar putea perturba mesajele.

7. Migrene - Oamenii care primesc migrene au cablarea defectuoasă în creierul lor. Anumiți nervi reacționează prea mult la declanșatori, cum ar fi stresul sau lumina strălucitoare. Acest lucru declanșează un val de activitate, care provoacă îngrășarea substanțelor chimice ale vaselor de sânge din creier. Asta aduce dureri de cap și alte simptome. De-a lungul timpului, migrenele cronice v-ar putea cauza pierderea unor substanțe cenușii și albe.

8. Anevrismul creierului - Un anevrism cerebral este un punct slab într-un vas de sânge. Adesea se formează pe artere la baza creierului. Unele anevrisme se scurg sau se rup. Asta provoacă sângerare în creier sau în zona dintre creier și mucoasa lui. Acestea sunt accidente vasculare cerebrale hemoragice. Ele pot începe ca dureri de cap, dar pot duce la greață, convulsii și moarte.

9. Comoțiile - Un accident de mașină sau o lovitură la cap pot provoca o comoție. În timpul impactului, se produc denivelări în interiorul craniului. Acest lucru poate rupe țesutul nervos. Comoțiile "scutură" echilibrul substanțelor chimice din creier, dăunând funcției celulelor nervoase și declanșând inflamația. În timp ce creierul se vindecă de obicei singur, mai multe comoții pot duce la daune de lungă durată.

10. Tulburarea bipolară - Oamenii de știință încă se uită la schimbările creierului responsabile pentru schimbările intense de dispoziție ale tulburării bipolare. Ei cred că sunt rezultatul dezechilibrelor neurotransmițătorilor. Aceste substanțe chimice trimit mesaje între celulele creierului. Ei joacă un rol în lucruri precum starea de spirit, somnul și memoria. De exemplu, o cantitate prea mare de neurotransmițător numită noradrenalină poate provoca manie, în timp ce prea puțin stabilește stadiul depresiei.

11. Scleroza multiplă (SM) - Când aveți SM, sistemul imunitar atacă nervii din creier și măduva spinării. Corpul tău trimite globule albe pentru a dăuna mielinei, stratului de izolare din jurul nervilor. Aceasta provoacă leziuni nervoase și perturbă fluxul de informații către și dinspre creier. În timp, țesutul cicatricial se formează pe nervi și creează leziuni. Aceste schimbări duc la lucruri precum amorțeală, tremur și probleme de vedere.

12. ADHD - Experții consideră că simptomele ADHD precum neatenția și hiperactivitatea provin din diferențele creierului. Cercetările arată că la persoanele cu ADHD există mai puțin materie gri și albă. Anumite zone durează mai mult pentru a se contura. Mai mult, rețelele de celule nervoase funcționează diferit. Aceste rețele trimit semnale în creier și joacă un rol în atenție și focalizare.

13. Meditația - Această practică a corpului minții ușurează stresul și stimulează sănătatea mentală. Acum, cercetările dezvăluie că s-ar putea să vă schimbe, de fapt, creierul. Un studiu a descoperit că meditarea timp de 2 luni a crescut materia gri în părțile creierului care controlează emoțiile și învățarea. De asemenea, meditația consolidează conexiunea dintre celulele creierului. De asemenea, poate ușura inflamația în creier și proteja împotriva bolii Alzheimer.

14. Exercițiu - A te deplasa este bun pentru corp și creier. Exercițiul pompează sânge către creier, care oferă oxigen și nutrienți. De asemenea, stimulează eliberarea de proteine care mențin celulele creierului sănătoase și ajută la creșterea de noi. Cercetările arată că exercițiile fizice pot crește zonele creierului dvs. care controlează gândirea și memoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel