Câini, vorbit. Studiile au arătat că puii de câine reacționează pozitiv când vorbiți cu ei ca și cu un bebeluș, dar și că acest tip de comunicare nu ar avea niciun efect asupra câinilor adulți, arată wideopenpets.com.
Plecând de la aceste premise, cercetătorii de la Universitatea din York, Marea Britanie, au făcut o serie de experimente prin care au vrut să explice dacă vorbitul cu câinii le face plăcere acestora sau dacă facem așa că pur și simplu pentru că ne-am obișnuit să tratăm câinii ca și pe noi.
Potrivit psihologului de la Universitatea din York, Katie Slocombe, se știe prea puțin dacă acel vorbit cu bebelușii aplicat câinilor ar avea același efect de închegare a legăturii. Aceasta a condus o serie de experimente.
Câini, vorbit: cu cine reacționează patrupezii
În alte experimente, printr-un difuzor se auzeau voci umane simulând astfel o întâlnire cu câinii. Apoi cercetătorii au analizat reacțiile pe care le-au avut câinii, dacă există, la oamenii care vorbesc cu patrupezii. Cercetătorii au expus câinilor adulți la oameni care vorbeau cu ei folosind fraze ca "ești un câine bun" sau "mergem la o plimbare?". Oamenii au rostit în preajma câinilor cuvinte care n-aveau nicio legătură cu patrupezii - gen "am fost la cinema noaptea trecută". „Acest lucru a fost important, deoarece a permis cercetătorilor să determine dacă patrupezii au răspuns la modul de vorbire sau la cuvintele în sine sau ambele", arată sursa citată.
Când oamenii vorbeau, cercetătorii au măsurat atenția câinilor și au menționat cu care vorbitor au ales să interacționeze fizic patrupezii. Alex Benjamin de la Departamentul de Psihologie al Universității din York: „Am constatat că patrupezii adulți aveau mai multe șanse de a interacționa și de a petrece timp cu vorbitorul care folosea vorbirea care are conținut despre câini, decât cei care au folosit discursul regizat de adulți fără conținut de câine. (...) Sperăm că această cercetare va fi utilă pentru proprietarii de animale de companie care interacționează cu câinii lor, dar și pentru profesioniștii din domeniul veterinar".
Studiul a fost publicat în Animal Cognition. Puteți să-l citiți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.