Există o serie de beneficii pentru sănătate asociate cu adoptarea unui mod de a mânca în stil mediteranean, dar acum, noile cercetări sugerează că respectarea acestui stil de viață vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți agerimea mentală pe măsură ce înaintați în vârstă.
Într-un nou studiu publicat în Experimental Gerontology, cercetătorii au analizat peste 500 de persoane în vârstă de 70 de ani, atât cu demență, cât și fără. Participanții au finalizat teste care implică memorie, cunoaștere a cuvintelor, rezolvarea problemelor și viteza de gândire, iar obiceiurile lor alimentare au fost, de asemenea, evaluate pentru un interval de timp de un an. Ei au avut, de asemenea, scanări RMN care au oferit perspective asupra structurii creierului.
Cei care au aderat la o dietă mediteraneană – multe legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe precum peștele și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline – au avut cele mai mari scoruri ale funcției cognitive. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru cei cu un aport mai mic de carne roșie și cu un accent mai puternic pe legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale și spanacul. În schimb, cei care au mâncat mai multe alimente procesate au avut tendința de a avea o funcție cognitivă mai slabă.
Totuși, nu este prima dată când se face această asociere. De exemplu, o revizuire a cercetării publicată în Epidemiology a constatat că mai multe studii fac o legătură între dieta mediteraneană și declinul cognitiv mai lent, inclusiv un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.
Rezultatele sunt probabil pentru că acest tip de dietă este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, care toate pot juca un rol în reducerea inflamației.
„Inflamația a fost implicată într-o gamă largă de probleme”, spune cercetătorul Grant Shields, dr. la Centrul pentru Minte și Creier de la Universitatea din California, Davis. „Folosirea alimentelor sănătoase pentru a reduce inflamația în organism și creier poate avea un efect semnificativ asupra tuturor, de la funcția sistemului imunitar la claritatea mentală și rezistența generală.”
Un alt aspect al dietei mediteraneene care ar trebui de asemenea subliniat este componenta sa socială, conform spune Robert Greenfield, director medical de cardiologie non-invazivă și reabilitare cardiacă la MemorialCare Heart & Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center.
Spre deosebire de multe alte planuri de alimentație, această dietă specială tinde să evidențieze rolurile cumpărăturilor, gătitului și mâncatului cu alte persoane atunci când este posibil. Menținerea acestor conexiuni sociale este o modalitate extrem de importantă de a menține sănătatea cognitivă și are legături puternice și cu reducerea riscurilor cardiovasculare, spune Greenfield.
De exemplu, un studiu efectuat la persoane cu vârsta peste 50 de ani a constatat o prevalență semnificativ mai mare a bolilor cardiovasculare în rândul celor care au raportat niveluri mai ridicate de singurătate sau izolare socială. În mod similar, un alt studiu a indicat un declin cognitiv mai rapid în rândul celor cu niveluri mai scăzute de activitate socială.
Asta înseamnă că, în general, ceea ce mănânci este important, dar la fel este și să te asiguri că împarți acea pâine integrală cu alții atunci când poți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.