Creator vaccin AstraZeneca: Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Unul dintre creatorii vaccinului AstraZeneca, cercetătoarea Sarah Gilbert, spune că următoarea pandemie ar putea fi ”mai gravă”.

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca. "Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă", a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul ''Richard Dimbleby Lecture'', relatează BBC.

"Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele", a mai spus ea. "Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie", a declarat Sarah Gilbert. "Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute", a mai spus cercetătoarea britanică, potrivit Agerpres.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că ”prima problemă a Omicron este transmisibilitatea”.

”A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Autoritățile au anunțat luni, 6 decembrie, că sunt 803 de noi cazuri COVID. ”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 6 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 803 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 54 de decese”, se precizează în raportarea oficialilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel