Crampele musculare, ce sunt și cum scapi de ele

Dana Lascu |
Data publicării:

Crampele musculare, sau cârceii cum le spunem popular, sunt spasme musculare involuntare care presupun contractarea forțată a mușchilor, care apoi nu se mai relaxează. Iată ce trebuie să știi despre crampe și ce faci ca să scapi de ele. 

În general, când ne folosim mușchii care pot fi controlați în mod voluntar, cum ar fi cei ai brațelor și ai picioarelor, aceștia se contractă și se relaxează, alternativ.

Mușchii care susțin capul, gâtul și trunchiul se contractează în mod similar pentru a ne menține postura. Un mușchi (sau chiar câteva fibre musculare) care se cotractă involuntar (fără consimțământul acestuia), are un „spasm". Dacă spasmul este forțat și susținut, acesta devine o crampă. Crampele musculare determină o întărire vizibilă sau palpabilă a mușchilor implicați și sunt foarte dureroase, arată Dr. Melissa Conrad Stöppler, de la medicinenet.com.

Cât durează și cum se manifestă

Crampele musculare pot dura de la câteva secunde până la un sfert de oră sau, ocazional, chiar mai mult. Nu este neobișnuit ca o crampă să se repete de mai multe ori până când se „rezolvă" în cele din urmă. Crampele pot implica o parte a unui mușchi, întregul mușchi sau mai mulți mușchi care acționează de obicei împreună, cum ar fi cei care flexează degetele adiacente. Unele crampe implică contracția simultană a mușchilor care în mod obișnuit mișcă părțile corpului în direcții opuse.

Crampele musculare sunt extrem de frecvente. Aproape toată lumea (o estimare este de aproximativ 95%) are un astfel de spasm la un moment dat în viață. Crampele sunt frecvente la adulți și devin din ce în ce mai dese odată cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, copiii au și ei crampe musculare.

Se pot produce în orice mușchi

Orice mușchi care se află sub controlul nostru voluntar (mușchii scheletici) poate să aibă astfel de spasme. Crampele extremităților, în special cele la picioare (inclusiv crampe nocturne), și mai ales ale gambei sunt foarte frecvente.

Mușchii involuntari ai diferitelor organe (uterul, peretele vaselor sanguine, intestinul, tracturile bilei și urinei, arborele bronșic etc.) sunt, de asemenea, supuse unor crampe (pe care materialul de față nu le detaliază)

Crampele musculare scheletice, la care ne rezumăm în acest material, pot fi clasificate în patru tipuri majore. Acestea includ crampe „adevărate", tetanie, contracții și distonii. Crampele sunt clasificate în funcție de cauzele lor diferite și de grupurile musculare pe care le afectează.

Ce trebuie să reții și care sunt remediile:

- O crampă musculară este o contractare puternică involuntară a unui mușchi, care apoi nu se mai reaxează.

- Crampele musculare pot să se producă în orce categorie de mușchi, dar cele mai frecvente sunt cele la picioare.

- Aproape toată lumea experimentează, la un moment dat în viață, astfel de contracții.

- Crampele pot să apară în timpul excecițiilor, în timpul repausului sau noaptea. Diferă factorii care le declanșează

- Deshidratarea este cea mai comună cauză a crampelor musculare.

- Numeroase medicamente ameliorează starea, dar este absolut obligatoriu ca acestea să fie luate la indicație medicului, chiar și suplimentele alimentare!

- Cele mai multe crampe musculare pot fi oprite dacă mușchiul poate fi întins.

- Crampele musculare pot fi adesea prevenite prin măsuri cum ar fi o alimentație și o hidratare adecvată, o atenție la siguranță în timpul exercițiilor și o atenție la factorii ergonomici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel