Crampele musculare sunt contracții bruște și involuntare a unuia sau mai multor mușchi. Crampele musculare pot provoca dureri severe. Perioadele lungi de exerciții fizice sau de muncă fizică, în special pe vreme caldă, pot duce la crampe musculare. Unele medicamente și anumite condiții medicale, de asemenea, pot provoca crampe musculare. De obicei, puteți trata crampele musculare la domiciliu cu măsuri de auto-îngrijire.
Crampele musculare, cauze. Cum afectează lipsa de magneziu funcționarea mușchilor
Crampele musculare pot fi și semnul unui deficit de magneziu. Dieteticianul Corina Pelin a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt semnele deficitului de magneziu.
”Carența de magneziu este de fapt una dintre cauzele rezistenței la insulină. S-a constatat faptul că cei care au această rezistență la insulină, au magneziul scăzut. Primul semn îl reprezintă acele crampe musculare. Un al doilea semn îl reprezintă constipația chiar dacă ai o alimentație sănătoasă.
Vezi și: De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă
Al treilea semn îl reprezintă oboseala și starea fizică nu tocmai bună, atunci când ești mai mereu iritat și poate chiar suferi de depresie. Un mare ajutor vine din partea suplimentări cu magneziu. Studiile au arătat că suplimentul de magneziu poate fi de folos în astfel de cazuri, dar și în cazul rezistenței la insulină. Sunt două forme principale de magneziu care pot ajuta.
Este magneziul citrat, în cazul constipațiilor, iar dacă problemele sunt de natură psihică, depresie, anxietate, rezistență la insulină, recomandarea este de magneziu glicinat. Un supliment de 400 miligrame pot fi de ajutor la rezistența la insulină, alături de o alimentație corespunzătoare”, a explicat Corina Pelin, dietetician.
Alte cauze ale crampelor musculare
Circulație sangvină deficitară. Îngustarea arterelor care livrează sânge la nivelul picioarelor (arterioscleroza extremităților) poate produce dureri asemănătoare crampelor la nivelul picioarelor în timp ce faceți exerciții fizice. Aceste crampe, de obicei, dispar la scurt timp după ce încetați să faceți exerciții fizice.
Compresia nervilor. Compresia nervilor din coloana vertebrală (stenoză lombară) poate produce, de asemenea, dureri asemănătoare crampelor la nivelul picioarelor. Durerea se agravează de obicei cu cât mergi mai mult. Mersul pe jos într-o poziție ușor flexată.
Deficit de minerale. Prea puțin potasiu, calciu sau magneziu în dieta ta poate contribui la crampele musculare.
Diuretice - medicamente adesea prescrise pentru hipertensiune arterială - de asemenea, pot epuiza aceste minerale, arată Mayo Clinic
Crampele musculare, factori de risc. Cum contribuie vârsta la declanșarea durerilor
Factorii care ar putea crește riscul de crampe musculare includ:
Vârstă. Persoanele în vârstă pierd masa musculară, astfel încât mușchiul rămas poate fi suprasolicitat mai ușor.
Deshidratare. Sportivii care devin obosiți și deshidratați în timp ce participă la sporturile pe vreme caldă dezvoltă frecvent crampe musculare.
Graviditate. Crampele musculare, de asemenea, sunt comune în timpul sarcinii.
Afecțiuni medicale. S-ar putea fi la risc mai mare de crampe musculare, dacă aveți diabet zaharat, afecțiuni ale ficatului sau tulburări tiroidiene.
Crampele musculare, simptome. Durere severă
Cele mai multe crampe musculare se dezvoltă în mușchii picioarelor. Pe lângă durerea bruscă, ascuțită, s-ar putea să simțiți sau să vedeți și o bucată tare de țesut muscular sub piele. Crampe musculare, de obicei, dispar și sunt rareori suficient de grave pentru a necesita îngrijire medicală.
Cu toate acestea, consultați medicul dumneavoastră dacă:
- Provoacă disconfort sever
- Sunt asociate cu umflarea picioarelor, roșeață sau modificări ale pielii
- Sunt asociate cu slăbiciune musculară
- Se întâmplă frecvent
- Nu vă îmbunătățiți starea cu auto-îngrijire
- Nu sunt asociate cu o cauză evidentă, cum ar fi exercițiile fizice intense
Vezi și: Sindromul picioarelor neliniștite, cauze. Cum îți afectează somnul
Crampele musculare, prevenție
Evitați deshidratarea. Bea multe lichide în fiecare zi. Cantitatea de apă depinde de ceea ce mănânci, nivelul tău de activitate, vreme, starea de sănătate, vârsta și medicamentele pe care le iei. Fluidele ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze și să mențină celulele musculare hidratate și mai puțin iritabile.
Întindeți mușchii. Întindeți-vă înainte și după ce utilizați orice mușchi pentru o perioadă lungă de timp. Dacă aveți tendința de a avea crampe musculare pe timp de noapte, întindeți-vă înainte de culcare. Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe bicicletă staționară timp de câteva minute înainte de culcare, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea crampelor în timp ce dormiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.