Crăciunul este o sărbătoare care se ține, tradițional, în familie și cu prieteni. Dar pandemia COVID-19 ne pune la grele încercări. Întâlnirea cu mulți oameni crește riscul de a face COVID-19 și de a răspândi boala altora. Cu cât întâlnești mai mulți oameni, cu atât este mai mare riscul. Ei spun că anul acesta, de Crăciun, trebuie să respectăm anumite reguli simple dacă nu vrem să ne îmbolnăvim. Iată care:
Urmați sfaturile de sănătate publică pentru a vă proteja pe dvs. și pe ceilalți:
- spălați-vă mâinile corect și des,
- practicați distanțarea socială,
- acoperăiți gura și nasul când tușiți sau strănutați;
- evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura;
- purtați o mască, dacă este obligatorie, cu atât mai mult atunci când faceți cumpărături, luați masa sau vă aflați în spații interioare aglomerate.
Este cel mai sigur să vă întâlniți prietenii și familia în aer liber. „Dar știm că acest lucru nu va fi întotdeauna posibil, în special în ziua de Crăciun. Dacă vă întâlniți în interior, păstrați o fereastră deschisă pentru ventilație. Chiar și întredeschiderea unei ferestre va face diferența”, spun experții de la HSE, Serviciul public Irlandez de Sănătate.
Încercați să evitați locurile în care nu puteți sta la 2 metri distanță de alte persoane. Dacă vă aflați într-un loc public în care este dificil să stați la 2 metri distanță unii de alții, purtați mască.
Părăsiți o zonă dacă devine prea aglomerată sau dacă vă simțiți inconfortabil.
De ce riscul este mai mare
COVID-19 se răspândește prin picături care plutesc sau aterizează pe suprafețe. Picăturile se răspândesc de obicei atunci când o persoană infectată strănută sau tușește. Dar se pot răspândi și dacă persoana infectată respiră (expiră) puternic, vorbește tare sau cântă.
Cu cât petreceți mai mult timp în preajma unei persoane infectate, cu atât este mai mare riscul de a lua virusul.
Ferestrele deschise și ventilația pot reduce riscul
Virusul se răspândește cel mai ușor în interior, mai ales în locurile în care există o ventilație slabă, cum ar fi casele și apartamentele.
Dacă nu există aer proaspăt pentru a îndepărta virusul, acesta va rămâne în aer sau va ateriza pe suprafețe. Virusul se comportă ca fumul de țigară, în acest fel - dacă o fereastră sau ușă nu sunt deschise, virusul nu poate părăsi o cameră. Cu cât petreceți mai mult în camera respectivă, cu atât riscul să inhalați virusul este mai mare.
Chiar și întredeschiderea unei ferestre în timp ce vă aflați într-o cameră va face diferența. Purtați haine mai groase dacă vi se face frig.
Ziua de Craciun
Limitați numărul de persoane cu care vă întâlniți în zilele dinaintea Crăciunului și de Crăciun. Poate dura până la 14 zile pentru ca simptomele COVID-19 să apară.
Este posibil să fi luat virusul în cele 2 săptămâni de dinaintea Crăciunului și să îl răspândiți persoanelor cu care petreceți ziua de Crăciun. Cu cât numărul persoanelor cu care vă întâlniți este mai mic, cu atât aveți mai puține riscuri de a lua și răspândi virusul.
Păstrați numărul mic de persoane cu care veți petrece în ziua de Crăciun.
Ce să faceți când vă întâlniți de Crăciun:
- cereți tuturor să folosească produse de dezinfectare a mâinilor la sosire și să se spele pe mâini în mod regulat pe parcursul zilei;
- țineți ferestrele și ușile deschise acolo unde este posibil - chiar și întredeschiderea unei ferestre va face diferența
- folosiți ventilatoare extractoare, purificatoare de aer sau ventilatoare, dacă le aveți;
- păstrați distanța față de oamenii cu care nu locuiți, dacă este posibil;
- lăsați spațiu suplimentar la masa de cină;
- așezați împreună oameni din aceeași gospodărie;
- purtați mască atunci când gătiți și serviți alimente;
- limitați numărul de persoane din bucătărie;
- socializați în aer liber, dacă este posibil;
Ce să nu faceți în ziua de Crăciun:
- nu petreceți timp cu alte persoane dacă aveți simptome de COVID-19 sau vi s-a spus că sunteți un contact al unei persoane infectate;
- nu vă îmbrățișați, sărutați și nu dați mâna;
- nu folosiți în comun obiecte precum cuțite, furculițe și pahare;
- nu luați din mâncare altora și nu le dați din a voastră:
- nu vă aliniați pentru mâncare la bufet - serviți oamenii în timp ce sunt așezați;
- nu cântați;
- nu petreceți prea mult timp într-o singură cameră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.