Covid, simptom comun la cei vaccinați, dar testați pozitiv. Una din cinci persoane l-a avut

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid simptom comun. FOTO: Colaj Freepik
covid simptom comun. FOTO: Colaj Freepik

Un nou simptom a fost menționat de persoanele infectate cu Covid, de data aceasta din rândul celor care s-au vaccinat împotriva coronavirus.

Un nou simptom a fost menționat de persoanele infectate cu Covid, de data aceasta din rândul celor care s-au vaccinat împotriva coronavirus.

Dacă până acum, la scară largă, printre simptome se aflau oboseala, durerile de gât și cele de cap, acum există un alt simptom larg răspândit în rândul celor infectați cu Covid, notează The Independent.

Potrivit datelor colectate de aplicația ZOE Health Study, diareea este un simptom comun al Covid în cazul britanicilor vaccinați împotriva Covid.

Datele arată că a existat o creștere a numărului de persoane care au raportat acest simptom în ianuarie 2022 și că o parte dintre acestea au fost legate de varianta Omicron, care a început să circule la finalul anului trecut.

Cu toate acestea, echipa ZOE a subliniat că părea să existe și un "val de alte boli de burtă non-Covid care circulă".

Echipa a precizat că diareea poate fi un simptom timpuriu al virusului, care începe în prima zi de infectare și se agravează pe parcursul săptămânii.

"De obicei durează în medie două-trei zile, dar poate dura până la șapte zile la adulți", a precizat echipa ZOE.

Datele au constatat că acest simptom a devenit mai puțin răspândit cu fiecare variantă, deoarece aproape o treime dintre adulții cu vârsta de peste 35 de ani au declarat că au avut diaree în timpul valului Alpha, în timp ce doar unul din cinci a declarat că a avut acest simptom în timpul valurilor Omicron și Delta.

Persoanele care au avut acest simptom în timpul ultimelor două valuri fuseseră vaccinate fie de două ori, fie primiseră și doza booster.
NHS spune că diareea este frecventă la adulți, iar cel mai important lucru de făcut este să rămâneți hidratați. 

Ce este diareea

Diareea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului gastrointestinal. Chiar dacă ea are un impact major asupra calității vieții, pacienții au tendința să îi subestimeze efectele.

din cauza faptului că etiologia bolii cuprinde gama de factori declanșatori, este foarte importantă recunoașterea și administrarea unui tratament în funcție de aceștia.

Cele mai multe cazuri nu necesită consult, însă situația poate deveni gravă dacă problema de sănătate nu se ameliorează după 48 de ore de la declanșare.

De asemenea, urmele de sânge în scaun, deshidratarea și stările de hipertermie reprezintă motive de îngrijorare. Cei mai vulnerabili pacienți sunt femeile, copiii, bătrânii, pacienții care au diabet, ciroza sau boli intestinale inflamatorii.

Diareea este modul în care organismul elimină rapid virusurile, bacteriile și toxinele din tractul digestiv. Ea apare atunci când crește numărul evacuărilor intestinale, iar scaunele devin apoase și defecațiua trebuie făcută de urgență.

Majoritatea cazurile se vor vindeca în câteva zile cu un tratament pentru diaree, administrat la domiciliu.

Semne și simptome care însoțesc diareea

Principalul simptom al diareei este reprezentat de eliminarea a mai mult de trei scaune apoase sau de consistență scăzută pe zi. Există multe simptome care pot însoți această afecțiune.

Este posibil ca pacientul să resimta doar unul dintre acestea, mai multe sau chiar pe toate. Simptomele depind de cauză. Astfel, bolnavul se poate confrunta cu următoarele manifestări:

- crampe abdominale;

- balonare;

- deshidratare (iritabilitate, stări de confuzie, dureri de cap, amețeli, piele uscată, urină închisă la culoare, reducerea sau pierderea producției de urina);

- ritm cardiac rapid;

- greață și vărsături;

- febră (daca pacientul are peste 39 de grade, este necesară intervenția unui medic);

- frisoane;

- pierdere în greutate;

- sânge, puroi sau grăsime în materiile fecale;

- pierderea controlului asupra evacuărilor intestinale.

Cele mai bune remedii pentru diaree sunt următoarele: modificarea alimentației, aportul ridicat de lichide și administrarea unor medicamente eliberate fără prescripție medicală.

Tratamentul pentru diaree necesită, de obicei, înlocuirea cât mai rapidă a lichidelor pierdute. Acest lucru înseamnă că pacientul trebuie să bea apă sau băuturi de înlocuire a electroliților, cum ar fi băuturile sportive, notează Healthline.

COVID, noi simptome. Medic: Pot fi comune și cu alte boli

Noi simptome ale infecției cu COVID sunt identificate la fiecare nouă tulpină. Fiecare persoană reacționează diferit, însă principalul semn este febra.

La copii, poate apărea și durerea de stomac sau chiar episoadele de vomă. Medicul pediatru, Diana Voican a explicat la emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 la ce trebuie să fie atenți părinții.

"Infecţia cu COVID este o infecţie nouă, care a afectat şi copiii aproape în egală măsură cu adulţii, chiar dacă la cei mici au fost forme mai uşoare sau forme care au trecut neobservate. Din păcate, nu este o boală bine definită ca alte boli pe care le cunoaştem.

Infecţia cu noul coronavirus poate da diverse simptome şi fiecare tulpină care apare, vine cu alt tip de simptome. De exemplu, simptomele digestive au apărut în noul val, care în cele precedente nu au fost întâlnite. Ca simptome constante ar fi febra. Atunci când cel mic face febră şi suntem pe un vârf de val de COVID, trebuie să facem un test”, a precizat medicul. Citește mai departe AICI.

Bilanț COVID-19, 12 august. Cifrele zilei. Vezi aici INCIDENȚA pe județe

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.710 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 759 mai puține față de ziua anterioară. 1.040 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 308 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.815 cu 97 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 293 persoane, cu 4 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 293 pacienți internați la ATI, 252 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 479 sunt minori, 476 fiind internați în secții, cu 35 mai puțini față de ziua anterioară și 3 la ATI, la fel ca în ziua anterioară. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce se infectează cu Covid și cei vaccinați cu trei doze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel