COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@artinvec
covid - FOTO: Freepik@artinvec

Acesta este efectul dramatic pe care COVID îl are asupra creierului. Efectele sunt iremediabile.

Cercetători de la Universitatea Colorado Boulder au descoperit că proteinele lăsate de COVID-19 pot reduce drastic nivelurile de cortizol din creier, ceea ce provoacă răspunsuri imune exagerate la noi stresori. Studiul realizat pe șoareci oferă o nouă perspectivă asupra simptomelor neurologice ale COVID-ului de lungă durată, evidențiind impactul persistent al antigenilor SARS-CoV-2 și sugerând direcții potențiale pentru tratamentele viitoare.

Funcția creierului, alterată

Această cercetare, axată pe simptomele neurologice ale COVID-ului de lungă durată, a utilizat șoareci pentru a demonstra cum antigenii SARS-CoV-2 persistă în organism și alterează funcția creierului. Acest efect persistent ar putea explica simptomele severe și variate ale COVID-ului de lungă durată, sugerând direcții potențiale pentru cercetări viitoare și strategii de gestionare a simptomelor.

Proteinele lăsate în urmă de COVID-19 mult timp după infecția inițială pot cauza scăderea nivelurilor de cortizol din creier, inflamația sistemului nervos și pregătirea celulelor imune ale acestuia să reacționeze hiper-reactiv atunci când apare un alt stresor, conform unei noi cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea Colorado Boulder.

Studiul, publicat în jurnalul Brain Behavior and Immunity, aduce noi lumini asupra posibilelor cauze ale simptomelor neurologice ale COVID-ului de lungă durată, un sindrom intractabil care afectează până la 35% dintre persoanele infectate cu virusul.

Descoperirile vin într-un moment în care COVID-19 face o revenire remarcabilă în vară, cu cazuri în creștere în 84 de țări și numeroși sportivi de renume de la Olimpiada de la Paris testând pozitiv.

Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea

Rolul cortizolului în simptomele COVID-ului de lungă durată

"Studiul nostru sugerează că scăderea cortizolului ar putea juca un rol cheie în determinarea multora dintre aceste schimbări fiziologice pe care oamenii le experimentează cu COVID-ul de lungă durată", a spus autorul principal Matthew Frank, PhD, asociat senior de cercetare în cadrul Departamentului de Psihologie și Neuroștiințe de la CU Boulder.

Cercetările anterioare au arătat că antigenii SARS-CoV-2, proteinele care stimulează imunitatea eliberate de virusul care cauzează COVID-19, persistă în sângele pacienților cu COVID de lungă durată timp de până la un an după infecție. De asemenea, au fost detectați în creierele pacienților cu COVID care au decedat.

Pentru a explora modul în care acești antigeni afectează creierul și sistemul nervos, echipa de cercetare a injectat un antigen numit S1 (o subunitate a proteinei "spike") în lichidul spinal al șoarecilor și i-a comparat cu un grup de control.

COVID, impact asupra creierului - FOTO: Freepik@Junhousheng

Reducerea cortizolului și consecințele sale

După 7 zile, la șoarecii expuși la S1, nivelurile hormonului similar cortizolului, corticosteronul, au scăzut cu 31% în hipocamp, regiunea creierului asociată cu memoria, luarea deciziilor și învățarea. După 9 zile, nivelurile au scăzut cu 37%.

"Nouă zile este o perioadă lungă în viața unui șoarece" a spus Frank, menționând că șoarecii trăiesc în medie doi până la trei ani.

El subliniază că cortizolul este un antiinflamator esențial, ajută la transformarea combustibilului în energie și este important pentru reglarea tensiunii arteriale și a ciclului somn-vezi și pentru menținerea răspunsului imunitar la infecție sub control.

Un studiu recent a arătat că persoanele cu COVID de lungă durată tind să aibă niveluri scăzute de cortizol. Același lucru se întâmplă și cu persoanele cu sindrom de oboseală cronică, arată cercetările.

"Cortizolul are atât de multe proprietăți benefice încât, dacă este redus, poate avea o mulțime de consecințe negative", a spus Frank.

Vezi și: De ce ne doare capul după ce am stat în soare. Acad. prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul reacționează. Se umflă

Răspunsul imunitar

Într-un alt experiment, cercetătorii au expus diferite grupuri de șoareci la un stresor imunitar (bacterii slăbite) și au observat ritmul cardiac, temperatura și comportamentul lor, precum și activitatea celulelor imune din creier numite celule gliale.

Au constatat că grupul de șoareci care fusese anterior expus proteinei COVID S1 a răspuns mult mai puternic la stresor, cu schimbări mai pronunțate în ceea ce privește consumul de alimente, băuturi, comportament, temperatura corporală centrală și ritmul cardiac, o inflamație neurogenă mai mare și o activare mai puternică a celulelor gliale.

Vezi și: Diabetul, prevenție prin dietă și mișcare. Obiceiurile sănătoase care reduc riscul de diabet, potrivit unui nou studiu

Implicații viitoare

"Arătăm pentru prima dată că expunerea la antigenii lăsați în urmă de acest virus poate schimba efectiv răspunsul imunitar din creier, astfel încât să reacționeze exagerat la stresori sau infecții ulterioare", a spus Frank.

El subliniază că studiul a fost realizat pe animale și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă și cum scăderea cortizolului ar putea duce la simptomele COVID-ului de lungă durată la oameni.

Potrivit prof. Frank, în cazul oamenilor, antigenii COVID scad cortizolul, care servește pentru a menține răspunsurile inflamatorii la stresori în frâu în creier. Odată ce apare un stresor – fie că este vorba despre o zi proastă la serviciu, o infecție ușoară sau un antrenament intens – răspunsul inflamator al creierului se dezlănțuie fără acele limite și simptomele severe revin cu putere.

Vezi și: Scăderea sentimentului de împlinire, un posibil semn timpuriu al demenței, conform unui nou studiu

Acestea ar putea include oboseală, depresie, ceață mentală, insomnie și probleme de memorie. Frank este de părere că tratamentele cu cortizol nu ar putea fi un tratament eficient pentru COVID-ul de lungă durată, deoarece nu abordează cauza de bază și vin cu o mulțime de efecte secundare. În schimb, descoperirile sugerează că identificarea și minimizarea diferitelor stresori ar putea ajuta la gestionarea simptomelor.

Găsirea sursei antigenilor – inclusiv rezervoare de țesuturi unde bucăți de virus continuă să se ascundă – ar putea fi, de asemenea, o abordare de explorat, sugerează el.

Studiul a fost finanțat de fundația non-profit PolyBio Research Foundation. Mai multe cercetări sunt în curs de desfășurare.

"Sunt multe persoane care suferă de acest sindrom debilitant. Această cercetare ne aduce mai aproape de înțelegerea a ceea ce se întâmplă din punct de vedere neurobiologic și cum cortizolul ar putea juca un rol", a spus Frank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel