COVID, gripa și virusul sincițial respirator: triplă agresiune. Pleșca: Prevenția înseamnă să ne întoarcem la recomandările din timpul pandemiei!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
sars cov 2 foto:freepik
sars cov 2 foto:freepik

Profesorul universitar dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, a vorbit despre tripla agresiune a virusurilor din acest sezon.

Profesorul universitar dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, a fost invitată în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii" și a vorbit despre metode de prevenire a îmbolnăvirii copiilor și cum să ne ferim de tripla agresiune a virusurilor din acest sezon.

Întrebată ce le recomandă părinților pentru a preveni cât se poate de bine îmbolnăvirile copiilor, prof. dr. Doina Anca Pleșca sugerează să ne întoarcem la recomandările din timpul pandemiei, anume evitareaaglomerațiilor, spălatul și igienizarea mâinilor, purtarea măștilor în anumite circumstanțe și vaccinarea împotriva gripei, care va fi mult mai agresivă, ca forme clinice, mai ales la copii.

”Infecțiile respiratorii reprezintă o problemă prioritară în ceea ce înseamnă patologia copilului, cu atât mai mult cu cât ei au început activitatea în școli, în grădinițe. Și dacă ar fi să ținem cont de recomandările Centrului de Control al Bolilor din SUA și respectiv din Europa, în acest sezon ne vom confrunta cu o triplă agresiune, reprezentată de noul serotip de SARS-COV 2, de virusul gripal și, de asemenea, de virusul sincițial respirator. În acest context este foarte important pentru a transmite un mesaj părinților, în mod deosebit, dar și colegilor noștri medici în ceea ce înseamnă prevenția. Prevenția înseamnă să ne întoarcem la recomandările pe care le-am parcurs pe timpul pandemiei, care înseamnă să evităm aglomerațiile, ne spălăm mâinile, în anumite circumstanțe să purtăm măști și, pe de altă parte, să îndrumăm părinții în a-și vaccina, începând cu luna octombrie, copiii împotriva cel puțin a gripei, care se pare că va fi mult mai agresivă ca forme clinice, îndeosebi la copii”, a declarat profesor dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii". 

Medicul a explicat riscurile la care sunt expuși copiii cu vârstele pâna la 5 ani inclusiv, care pot dezvolta virusul sincițial respirator. Aceasta a mai adăugat faptul că suntem într-un sezon în care aceste boli debutează mai devreme decât am fost obișnuiți în anii trecuți, tocmai de aceea este cel mai bine să prevenim formarea lor și să urmăm recomandările cu simțul civic dezvoltat.

”Ar mai trebui, de asemenea, să menționez faptul că, pornind de la afirmația că virusul sincițial respirator se regăsește extrem de frecvent în primii 5 ani de viață și cu predilecție în primii doi ani de viață. Ar trebui, de asemenea, să am o prioritizare a populațiilor la risc, reprezentate de marii prematuri de copii care au malformații cardiace, de copii care au displazii bronhopulmonare și, de asemenea, pentru aceste categorii să recomandăm, fiind la îndemâna, atât a pediatrilor, a neonatologilor, a infecționiștilor, a epidemiologilor, utilizarea de anticorpi monoclonali, tocmai pentru a preveni îmbolnăvirea și mai ales declanșarea unor forme severe de boală pulmonară, care, nu numai că va fi de o intensitate particulară pentru aceste categorii, dar poate să ducă și la pierderea de vieți omenești. Cu alte cuvinte, suntem într-un sezon care, se pare că debutează mai devreme decât ceea ce noi știam în anii 2018, 2019 și atunci trebuie să agreăm prevenția duală prin metode indirecte și metode directe, respectiv prin vaccinare sau administrare de anticorpi monoclonat”, a declarat profesor dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii". 

Complicația cea mai severă a gripei este pneumonia. Întrebată dacă este recomandată vaccinarea în acest caz și dacă putem sfătui părinții să le ofere copiilor și vaccinul pneumococic, medicul a răspuns că nu se discută vaccinarea împotriva pneumococului, deoarece trebuie să fie parcurse recomandările regăsite în Programul Național de Imunizări, primul pas fiind vaccinarea antigripală a tuturor copiilor cu vârstele începând de la 6 luni. 

”Cred că ar trebui să menționez îndeosebi la populația pedriatică și mai ales la categoria 0-5 ani, rata mare de îmbolnăvire pulmonară ca și rata mare de deces și statisticile ne demonstrează din 2018 până în 2020, că încă se pierd vieți de copii prin pneumonie. Într-adevăr, ar trebui să punem în balanță cele două categorii: îmbolnăvirile prin gripe, dar mai ales formele severe, bacteriene, determinate de principala bacteria ucigașă, reprezentată de pneumococ. Deci, nu se discută vaccinarea împotriva pneumococului, trebuie să își parcurgă traseul conform recomandărilor regăsite în Proramul Național de imunizări și, pe de altă parte, tuturor copiilor, începând de la vârsta de 6 luni, dar în mod special copiilor la risc, adică copiilor cu comorbidități, să adoptăm o atitudine profilactică, prin vaccinarea antigripală. Poate că ar mai merita să menționez importanța faptului că azi, inclusiv în România, pentru categoria 2-18 ani, există vaccinare intranazală, care înlesnește acceptul și reduce suferința copilului prin administrare intramusculară”, a declarat profesor dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii". 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel