COVID, boală sezonieră? Cercetător: Mutațiile sunt afectate de alți factori decât temperatura sau latitudinea

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Test coronavirus Foto: pexels.com
Test coronavirus Foto: pexels.com

O cercetare realizată de americani în 221 de țări susține că infecția COVID ar putea fi o boală sezonieră, asemeni gripei.

Un studiu de la Universitatea din Illinois, SUA, publicat în Evolutionary Bioinformatics și realizat în 221 de state ale lumii, susține că infecția COVID și ratele de mortalitate sunt corelate semnificativ cu temperatura și latitudinea.

”O concluzie este că boala poate fi sezonieră, ca și gripa. Acest lucru este foarte relevant pentru ceea ce ar trebui să ne așteptăm de acum înainte, după ce vaccinul controlează aceste prime valuri de COVID-19", consideră Gustavo Caetano-Anollés, profesor la Universitatea din Illinois.

Cercetătorii au descărcat date epidemiologice – precum incidența bolii, mortalitate, cazuri de recuperare, cazuri active, rata de testare și spitalizare - din 221 de țări, împreună cu latitudinea, longitudinea și temperatura medie. Au extras informații din 15 aprilie 2020 deoarece data aceasta reprezintă momentul dintr-un anumit an în care variația sezonieră a temperaturii este maximă pe tot globul; aceeași dată a coincis cu o perioadă în care infecția COVID-19 a atins apogeul peste tot.

Analiza epidemiologică a acestora arată o corelație semnificativă statistic între temperatură și incidență, mortalitate, cazuri de recuperare și cazuri active. ”Aceeași tendință s-a găsit cu latitudinea, dar nu cu longitudinea, așa cum ne așteptam", adaugă Caetano-Anollés. Cercetătorii au mai precizat că și clima este doar un factor care determină incidența sezonieră a COVID-19 la nivel mondial.

În ce privește mutațiile, studiile anterioare efectuate de Caetano-Anollés și colegii săi au identificat zone din genomul virusului SARS-CoV-2 care suferă mutații rapide, unele reprezentate în noua variantă de virus din Marea Britanie și alte regiuni genomice devenind mai stabile. ”Rezultatele noastre sugerează că virusul se schimbă în ritmul său, iar mutațiile sunt afectate de alți factori decât temperatura sau latitudinea. Nu știm exact care sunt acești factori, dar acum putem spune că efectele sezoniere sunt independente de structura genetică a virusul”, adaugă aceștia, potrivit medicalxpress.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel