La începutul pandemiei, unii experți au sugerat că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se poate comporta ca mulți alți coronavirusuri care circulă mai larg toamna și iarna.
Pentru a afla dacă acest lucru ar putea fi adevărat, cercetătorii au analizat datele COVID-19 din 221 de țări. Anchetatorii au descoperit o asociere puternică cu temperatura și latitudinea.
"O concluzie este că boala poate fi sezonieră, ca și gripa. Acest lucru este foarte relevant pentru ceea ce ar trebui să ne așteptăm de acum înainte, după ce vaccinul controlează aceste prime valuri de COVID-19", a declarat autorul principal al studiului, Gustavo Caetano-Anollés. Este profesor la Institutul CR Woese pentru Biologie Genomică de la Universitatea din Illinois.
Aceeași echipă de cercetare a identificat anterior zone din genomul virusului SARS-CoV-2 care suferă mutații rapide.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla mai multe despre modul în care clima și anotimpurile diferite pot afecta COVID-19, a adăugat echipa.
Autorii studiului au sugerat că sistemele imune ale oamenilor pot juca un rol. Sistemul imunitar poate fi influențat de temperatură și nutriție, inclusiv de vitamina D, care joacă un rol important în imunitate. Cu o expunere mai redusă la soare în timpul iernii, majoritatea oamenilor nu produc suficientă vitamină D.
"Știm că gripa este sezonieră și că avem o pauză în timpul verii. Asta ne oferă șansa de a construi vaccinul antigripal pentru toamna următoare", a spus Caetano-Anollés.
Studiul a fost publicat online pe 26 ianuarie, în revista Evolutionary Bioinformatics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.