COVID-19: Specialiștii în obstetrică – ginecologie, recomandări pentru gravide

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Sarcină
Sarcină

Femeile însărcinate și lăuzele sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor, în special cu COVID-19. Medicii au o serie de recomandări pentru această categrie de paciente.

Specialiștii în obstetrică-ginecologie spun că femeile însărcinate au o sensibilitate aparte când vine vorba de infecții, iar cea cu noul coronavirus nu face excepție, ba chiar femeile gravide sunt și mai expuse, din cauza contagiozității mari a virusului.

Astfel, medicii spun că „sarcina se asociază cu o scădere a imunității organismului, deci vorbim de un organism mai predispus la infecții, cu o apărare mai slabă. Dr. Găvrilă Timiș, medic șef secție Obstetrică-Ginecologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM), spune că „modificările ce apar în sarcină, în mod normal, la nivelul circulației sângelui și la nivel respirator, produc o solicitare în plus a inimii și plămanilor la gravide”, aceasta fiind o explicație a acestei sensibilități în fața infecțiilor la gravide.

De asemenea, el spune că lăuzele sunt într-o sitație asemănătoare. „În primele 6 săptămâni după naștere, perioada de lăuzie, organismul este în refacere după sarcină și deci cu o apărare și o rezervă energetică mai redusă”, explică medicul.

Gravidele și lăuzele sunt atenționate să evite spațiile aglomerate, să se protejeze în locurile publice, prin purtare de mască chirurgicală și mănuși.

Specialiștii SJUBM recomandă evitarea consultațiilor care nu sunt strict necesare și insistă pentru efectuarea unei ecografii la 12 săptămâni și la 20 de săptămâni de sarcină. În ultimul trimestru se vor face controale lunar. Gravidelor aflate în trimestrul 3 de sarcină, le recomandă să-si monitorizeze tensiunea arterială (TA) și greutatea.

“Consultațiile care nu reprezintă o urgență și cele de screening (ex. Test Papanicolau) vor fi amânate până la reluarea normală a activității în spital și la cabinete. Pacientele cu probleme ginecologice și gravidele se pot adresa telefonic medicilor din policlinica Spitalului Județean Baia Mare, primind indicații telefonice și acele cazuri considerate o urgență se vor prezenta ulterior în UPU, urmând a fi consultate. Pacientele cu urgențe ginecologice sau obstetricale, ce nu suportă amânarea, se vor prezenta direct, în regim de urgență, la UPU Spital Județean Baia Mare, unde vor fi consultate. Pacientele cu simptome respiratorii debutate brusc: tuse, lipsă de aer, febră vor anunța medicul de familie, conform recomandărilor comandamentului de urgență”, a precizat dr. Găvrilă Timiș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel