COVID-19: risc scăzut de transmitere a noului coronavirus prin lacrimi, dar poate intra în organism prin ochi. Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
La un pas să-și piardă vederea
La un pas să-și piardă vederea

Un nou studiu arată că cercetătorii nu au găsit nicio urmă de coronavirus în lacrimile pacienților infectați cu COVID-19, anunță Academia Americană de Oftalmologie. Dar virusul poate intra în organism prin ochi

Deși cercetătorii sunt siguri că noul coronavirus se răspândește prin mucus și picături expulzate prin tuse sau strănut, nu este clar dacă virusul este răspândit prin alte lichide corporale, cum ar fi lacrimile.

Studiul publicat astăzi online în revista Ophtalmology (link studiu), a Academiei Americane de Oftalmologie, aduce dovezi că este puțin probabil ca pacienții infectați să răspândească virusul prin lacrimile lor, cu un singur avertisment important.

Se răspândește dacă ai conjuctivită

Niciunul dintre pacienții din studiu nu a avut conjunctivită, cunoscută și sub denumirea de ochi roșii. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății cred că boala se dezvoltă la doar 1 până la 3% din persoanele cu coronavirus.

Autorii studiului concluzionează că rezultatele lor, însoțite de incidența scăzută a conjuctivitei în rândul pacienților infectați, sugerează că riscul de transmitere a virusului prin lacrimi este scăzut.

Pentru a efectua studiul, dr Ivan Seah, licențiat în medicină și chirurgie (MBBS), și colegii săi de la Spitalul Național Universitar din Singapore au colectat probe de lacrimi de la 17 pacienți cu COVID-19 din momentul în care au prezentat simptome până la recuperare, adică la aproximativ 20 de zile mai târziu. Nici cultura virală, nici reacția de transcripție inversă în lanț a polimerazei (RT-PCR) nu au detectat virusul în lacrimile lor, pe parcursul a două săptămâni de boală.

Dr. Seah a prelevat, de asemenea, probe din spatele nasului și a gâtului în același interval de timp. În timp ce lacrimile bolnavilor nu conțineau coronavirus, în nasurile și gâtul lor erau afectate de COVID-19. Dr. Seah a spus că speră că munca lor să ajute la orientarea mai multor cercetări în prevenirea transmiterii virusului prin căi mai importante, cum ar fi picăturile și răspândirea fecal-orală.

În ciuda acestei informații liniștitoare, este important ca oamenii să înțeleagă că protecția ochilor - precum și a mâinilor și a gurii - poate încetini răspândirea virusurilor respiratorii precum coronavirusul.

De ce să îți protejezi ochii:

Când o persoană bolnavă tușește sau vorbește, particulele de virus se pot pulveriza din gură sau nas pe fața altei persoane. Este cel mai probabil să inhalați aceste picături prin gură sau nas, dar pot intra și prin ochi.

De asemenea, puteți fi infectat atingând ceva care are virusul pe el - ca o masă sau un mâner - și apoi atingând ochii, notează experții de la Asociația Americană de Oftalmologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel