COVID-19, infecții în scădere: ce urmează după 1 iunie, explică Alexandru Rafila

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a arătat că procentul populației care a trecut prin infecția cu COVID-19 fără să fi știut este de sub 5%. De asemenea, el a arătat că trendul infecțiilor este în scădere.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la România TV despre evoluția cazurilor d COVID-19 în România și despre pașii următori pentru reluarea activităților obișnuite. „Trendul ultimelor 10-12 zile s-a păstrat. Știți bine că a existat o îngrijorare foarte mare după 15 mai când relaxarea a dus și la nerespectarea unora dintre măsurile de prevenire. Ne menținem între 150-200 de cazuri și ne dă speranță acest număr că ar putea să scadă și atunci măsurile de relaxare ar putea să fie luate într-un ritm care să facă reluarea activității economice și sociale. Este o dată 1 iunie când s-ar putea relaxa anumite lucruri, când s-ar putea relua anumite activități, iar cealaltă dată este 15 iunie. Această evaluare știți că se face din două în două săptămâni pentru a se vedea dacă impactul măsurilor de relaxare pune în pericol sănătatea publică. Nu avem date care să arate un trend ascendent”, a declarat Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie.

Potrivit lui, suntem „mult mai bine pregătiți” în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei, care ar putea veni odată cu răcirea vremii. „Discutăm de sezonalitatea infecțiilor respiratorii. Iarna, transmiterea este mai intensă. Nici coronavirus nu face excepție”, a completat Alexandru Rafila. 

El a mai arătat că un studiu de seroprevalență ce se va face în lunile iunie-iulie va arăta care este procentul de populație care a trecut prin această boală. Se crede că procentul populației care a fost bolnavă fără să știe este de sub 5%. „Peste 90% din populație nu a trecut încă prin boală, ceea ce face posibilă transmiterea susținută. Cred că singura soluție este să păstrăm măsurile acestea simple de reducere a transmiterii și sper că nu vom mai avea un al doilea val. Oricum suntem mult mai bine pregătiți”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel