COVID-19, în ce măsură te pot infecta cheile sau telefonul: trebuie sau nu dezinfectate

Angela Sabău |
Data publicării:
Telefon
Telefon

Cheile și telefonul sunt dintre obiectele cu cea mai mare încărcătură de bacterii. Cu toate acestea, specialiștii spun că majoritatea nu sunt periculoase și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Când vine vorba însă despre COVID-19, chiar dacă mâinile sunt cele care trebuie neapărat spălate, specialiștii au niște recomanări și în ce privește aceste obiecte personale.

În noua viață în care infecția cu COVID-19 este o amenințare permanentă, casa este locul în care ne dorim să ne simțim în siguranță. Dar dacă trebuie să ieșim în aer liber, este necesar să ne obișnuim ca la revenire, să facem câteva lucruri simple pentru a ne asigura că evităm infectarea.

Foarte multe persoane și-au făcut deja un obicei din a dezinfecta orice obiect cumparat imediat ce a ajuns acasă cu el. Dar ce se întâmplă cu cheile, portofelul sau telefonul? Multe persoane se întreabă dacă ar trebui și acestea dezinfectate sau nu.

 „Cu toții înotăm printr-o mlaștină invizibilă de bacterii, viruși, ciuperci și paraziți”, a remarcat dr. Stephen Berger, co-fondator al Rețelei globale de boli infecțioase și epidemiologie din Tel Aviv, Israel, potrivit webmd.com. „Aceste rafturi de carte și acele imagini de pe perete sunt pline de microbi urâți. Să nu mai vorbim de telefonul mobil, ceasul de mână, ochelarii și orice altceva din lumea ta. De fapt, lista obiectelor care ar putea fi contaminate este interminabilă”, a avertizat el.

Dezinfectăm sau nu cheile și telefonul

Dar asta nu înseamnă că tot ceea ce atingem în aer liber are nevoie de o eliminare a riscurilor bio la întoarcere, a adăugat Berger. „Vestea bună este că cele mai multe dintre acestea nu prezintă niciun pericol”, a spus Berger. „Și nu aveți niciun motiv să evitați compulsiv sau chiar să curățați fiecare obiect personal. Cu o singură excepție: propriile mâini! Pentru că atunci când vine vorba de riscul de infecție cu COVID-19, propriile mâini sunt adevăratu pericol”, a spus el. „Dar asta nu înseamnă că aceste obiectele nu prezintă niciun risc”, a mai spus Berger. Iar ghidurile din Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA recomandă oamenilor să-și curețe telefoanele și gadgeturile electronice, fie urmând indicațiile producătorilor, fie folosind șervețele sau spray-uri care conțin cel puțin 70% alcool. „Pandemia actuală COVID-19 este cauzată de un virus. Acest virus te va infecta prin nas sau gură, în majoritatea cazurilor, deoarece cineva a atins - sau poate doar a respirat - la câțiva metri de tine”, a spus Berger. „Dar, poate, același cineva a tușit sau a strănutat în mână sau către un obiect din apropiere sau pur și simplu a deschis o ușă. Mai târziu în acea zi, dați mâna să vă salutați, sau atingeți masa respectivă și apoi, vă folosiți propria mână contaminată să mâncați o gustare”, a explicat el.

Riscul potențial este ca apoi să vă infectezi și „pentru săptămâna următoare sau două săptămâni, acest virus se înmulțește în sistemul tău”, a adăugat el.

Banii, cât de „murdari” sunt

Banii sunt un bun exemplu al problemei, a menționat Berger. „Puțini oameni își dau seama că banii sunt - așa cum ne-a spus mama noastră de nenumărate ori -„ murdari. Mai mulți cercetători au demonstrat o uimitoare varietate de bacterii, paraziți și alte lucruri vii pe facturile de hârtie.”

Noua cercetare programată pentru prezentare în această lună la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase vorbește despre această preocupare.

Deși cercetarea, condusă de Johannes Knobloch de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf din Hamburg, Germania, nu s-a concentrat în mod special pe COVID-19, a găsit dovezi că banii de hârtie europeni --- din fibră de bumbac - sunt vulnerabili la contaminarea microbiană. (Monedele, care sunt 75% cupru în Europa, sunt mai puțin.)

Totuși, „soluția de aici este să nu-ți arunci banii, sau să-i speli în detergent”, a spus Berger. „Nici nu înseamnă că vă stropiți cheile cu dezinfectant. În schimb, soluția este prudență și igienă”, a mai sugerat el.

„În ceea ce privește pandemia COVID, prudența implică o atenție strictă pentru evitarea surselor potențiale de boală”, a spus Berger, adică purtând măști pentru față și practicarea distanțării sociale. „În timp ce igiena trebuie să includă o spălare atentă și repetată a mâinilor, antiseptice.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel