COVID-19, adevărul despre Ibuprofen. Prof. Cătălin Codreanu: Există o singură situaţie în care nu se administrează

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente FOTO: pixabay.com
Medicamente FOTO: pixabay.com

Profesorul Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale, a explicat, la Interviurile DC Medical și DC NEWS, când este necesar să se întrerupă tratamentul cu medicamente antiinflamatoare, în cazul pacienților cu COVID-19.

Prof Dr Cătălin Codreanu spune că deocamdată nu există dovezi științifice care să ateste un posibil pericol al ibuprofenului în cazul administrării la pacienții cu COVID-19, însă există discuții cu privire la faptul că acesta ar putea să favorizeze infecţia cu SARS-CoV-2.

„Ibuprofenul este un medicament care face parte dintr-o clasă mai largă, numită antiinflamatoare nonsteroidiene, sunt preparate farmaceutice care au, concomitent, efect antialgic, sunt îndreptate împotriva durerii, iar asta este utilizarea lor cea mai comună, au, de asemenea, efect antiinflamator, care devine evident atunci când dozele acestor medicamente folosite de către pacienți, sunt mai mari, iat în al treilea rând, pot să aibă efect antipiretic, respectiv pot să scadă temperatura corpului, dacă aceasta este crescută.

Ibuprofenul a fost menţionat în perioada recentă ca fiind un produs care, teoretic, ar putea să favorizeze infecția cu virusul care produce COVID-19, respectiv SARS-COV2. S-a arătat că acest preparat ar putea crește la nivelul celulelor numărul receptorilor membranari care permit intrarea virusului în celule. Dar pentru moment nu există nicio dovadă științifică că aceste date experimentale se şi întâmplă sau că alte antiinflamatoare ar putea favoriza infecţia cu SARS-COV2. Pentru moment, pacienţii care au nevoie de terapii cu antiinflamatoare pot să le continue. Există o singură situaţie în care se recomandă întreruperea acestui tratament, şi anume cazul în care avem de-a face cu un pacient deja infectat, care are o formă gravă pulmonară. Doar atunci tratamentul cu orice antiinflamator nonsteroidian trebuie întrerupt până la ieşirea din această situaţie clinică", a declarat prof dr Cătălin Codreanu

Ce spune profesorul despre sursa informațiilor false, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel