COVID-19, greșeala majoră în privința tratamentului. Lupșe: Așteptăm minuni. Dacă ne-am fi vaccinat vârstnicii, nu am avea probleme

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Ce greșeli s-au făcut în timpul pandemiei de COVID în ceea ce privește tratamentul.

Tratamentul pentru COVID este eficient, dar depinde de situații. Prof. dr. Mihaela Lupșe a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate care este eficiența antiviralelor pentru a trata infecțiile cu SARS-COV2. 

”S-au făcut progrese și în ceea ce privește SARS-COV2, chiar dacă nu avem preparate aprobate, avem autorizate de urgență. Încă din anul 2020 au fost aduse în România preparate de genul Remdesivir pentru forme medii și severe. Faviravir l-am avut foarte repede, prin octombrie 2020, care este un preparat autorizat în Japonia pentru gripă. 

Este un antiviral eficient pentru SARS-COV2 și avem posibilitatea să prescriem și un alt preparat care este utilizat pentru SARS-COV2. Este un preparat oral care se recomandă în formele ușoare și medii. 

Vezi și: Pandemia, transformată în hiperendemie. Când se termină COVID. Popovici: OMS a dat un semnal. Nu putem să așteptăm

Preparate antivirale avem și le folosim și sunt foarte eficiente, dacă le folosești corespunzător. 

Preparatele pentru SARS-COV2 le utilizăm de doi ani și jumătate și nu putem să spunem că sunt sau nu eficiente. Dacă le dai cum și când trebuie, acestea sunt eficiente. Sunt eficiente în reducerea duratei bolii. Oamenii își revin mult mai repede. 

Dacă vorbim de Paxlovid pe care încă nu îl avem în țară, este pentru varianta Omicron cel mai bun preparat. Dar varianta Omicron este cea mai slabă varianta cu care ne-am confruntat.

Tratamentele antivirale sunt recomandate la pacienții vârstnici și la pacienții cu comorbidități. Paxlovid mai puțin pentru că are interacțiuni medicamentoase cu mai multe dintre tratamentele cardiologice, dar pentru vârstnici cea mai bună soluție este vaccinarea”, a spus prof. dr. Mihaela Lupșe, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree

Vaccinul, metoda cea mai eficientă

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă pentru a putea combate infecțiile cu SARS-COV2.

”Asta ar fi trebuit să se înțeleagă de la începutul pandemiei și să se acționeze în consecință. Faptul că România are această hartă a infecției cu COVID-19 este din cauza faptului că nu au fost vaccinați vârstnicii. Reticența și respingerea vaccinării este demonstrată de ceea ce se întâmplă acum. Dacă noi ne-am fi vaccinat vârstnicii, nu am avea probleme, așa cum statele vestice care au făcut acest lucru, nu au probleme. 

Noi nu ne-am vaccinat vârstnicii și așteptăm minuni de la tratamentele antivirale pe care mulți vârstnici le refuză sau nu le pot lua”, a mai spus prof. dr. Mihaela Lupșe.

”Vaccinarea își menține principala indicație pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cei cu vulnerabilități”, a completat prof. univ. dr. Emilian Popovici.

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Când și cum se administrează antiviralele

”Tratamentele antivirale pentru a fi eficiente ar trebui administrate în primele 2-3 zile de la debutul simptomelor. Noi când am îmbolnăvit le-am luat din prima zi. Dacă oamenii ar lua tratamentele antivirale imediat după debutul simptomelor nu am ajunge în situația de a avea cazuri severe. Boala aceasta nu debutează de la început cu simptome severe.

La toți debutează ușor și ulterior progresează. Dacă în intervalul acesta am da tratamentul antiviral, lucrurile s-ar putea schimba semnificativ. Pentru aceasta trebuie o colaborare cu pacientul care trebuie să anunțe în prima zi după debutul simptomelor că are această problemă, medicul de familie trebuie să îl testeze, să confirme și să îi prescrie tratamentul antiviral.

Dacă totul s-ar desfășura organizat, nu am mai avea probleme. Nu am mai avea cazuri internate”, a mai precizat prof. dr. Mihaela Lupșe.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel