Cercetătorii au remarcat faptul că majoritatea persoanelor pozitive la Covid-19 dezvoltă simptome ușoare până la moderate și se recuperează fără a avea nevoie de tratament spitalicesc. Cu toate acestea, în cazuri severe, Covid-19 poate duce la insuficiență respiratorie sau chiar la deces. Nu se știe încă de ce severitatea variază la extreme la pacienți.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska, Spitalul Universitar Karolinska, Stemirna Therapeutics din Shanghai și Universitatea Stanford din SUA au studiat acum un tip de celule imune, celulele supresoare derivate din mieloide monocitice, sau M-MDSC, și rolul lor potențial în Covid-19 .
Ei au scris: celulele T fac parte din sistemul imunitar și joacă un rol important în protecția organismului împotriva infecțiilor virale, cum ar fi Covid-19. S-a demonstrat că M-MDSC cresc în alte afecțiuni inflamatorii și s-a stabilit efectul lor de supresie asupra activității celulelor T.
Cu toate acestea, rolul M-MDSC în infecțiile respiratorii este în mare parte necunoscut. Deoarece nivelurile scăzute de celule T sunt un semn distinctiv al Covid-19, este de interes să înțelegem rolul M-MDSC în această boală, au adăugat autorii studiului.
Pentru cercetare, echipa a implicat 147 de pacienți cu Covid-19 ușor până la fatal, cărora li s-a prelevat în mod repetat probe de sânge și probe din tractul respirator. Acestea au fost apoi comparate cu probele pacienților cu gripă și cu cele ale persoanelor sănătoase. Rezultatele arată că pacienții cu Covid-19 sever au niveluri semnificativ crescute de M-MDSC în sânge, comparativ cu cazurile mai ușoare și persoanele sănătoase. Pacienții cu Covid-19 au prezentat mai puține celule T în sânge decât subiecții sănătoși și au prezentat semne de afectare a funcției.
Analiza a arătat, de asemenea, că nivelurile M-MDSC la începutul evoluției bolii păreau să reflecte severitatea ulterioară a bolii. „Rezultatele noastre contribuie la creșterea înțelegerii a ceea ce face ca boala Covid-19 să ia forme severe și este o piesă importantă a puzzle-ului în înțelegerea legăturii dintre sistemul imunitar înnăscut timpuriu, care include M-MDSC, și sistemul imunitar adaptativ ulterior, care include Celulele T ”, spune Anna Smed Sorensen, profesor asociat la Departamentul de Medicină, Solna, Institutul Karolinska și ultimul autor al studiului.
Ea a adăugat: „Există, de asemenea, o conexiune clinică puternică, deoarece ar putea fi folosite rezultatele pentru a găsi noi biomarkeri pentru boli severe”, notează The Business Line.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.