COVID-19: circa 1.000 de viziere medicale se fac zilnic la UMF București

Adisa Codruț |
Data publicării:
Viziere medicale făcute de studenți de la UMF București și Politehnică
Viziere medicale făcute de studenți de la UMF București și Politehnică

Peste 5.000 de viziere s-au produs la UMF București printr-un proiect al Asociației Medicale Române de Biomodelare 3D și Societății Studenților în Medicină din București.

COVID-19, UMF București. Șase laboratoare ale Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila" București au fost transformate, de circa o săptămână, într-o mică uzină în care peste 60 de studenți de la Medicină și Politehnică, prin rotație și distribuiți pe grupuri mici, confecționează aproximativ 1.000 de viziere în fiecare zi.

Despre proiect

Acțiunea lor face parte din proiectul "Viziere Medicale Printate 3D" realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare (AMRB) 3D în parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) sub egida UMF „Carol Davila" București. Astfel au fost produse, până acum, peste 5.000 de viziere de protecție împotriva COVID-19. Acestea au fost donate deja la 15 unități medicale din București. Recent, capacitatea de producție a crescut la aproximativ 1.000 de astfel de echipamente în fiecare zi.

”Proiectul "Viziere Medicale Printate 3D" realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D în parteneriat cu SSMB sub egida UMF Carol Davila București a început pe data de 30.03.2020. Vizierele medicale sunt realizate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D. Proiectul beneficiază de 55 de imprimante 3D care funcționează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). Acest produs este alcătuit din două piese separate, ramă și ecran protector, asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET, iar ecranul protector este un film PVC. Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potențial contaminate cu COVID-19. Protecția mucoaselor conjunctivale, nazale și bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauție standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum și în contextul epidemiologic actual). În cadrul proiectului s-au înscris 52 de studenți ai facultății de medicină ce sunt distribuiți în zilnic în 2 serii cu program diferit pentru a respecta Ordonanțele Militare în vigoare și studenți voluntari din cadrul Universității Politehnica București (Echipa ECRIDA, Echipa UPB DRIVE, Echipa 2space). Colaborarea dintre membrii celor două specialități a condus la optimizarea procesului de producție și asamblare, astfel încât numărul de viziere printate a ajuns să fie între 800-1000 bucăți/zi. Optimizarea procesului de producție a condus la instruirea rapidă a studenților de la Medicină, care în doar câteva zeci de minute au înțeles principiile de bază ale tehnologiei și cum să manipuleze, în deplină siguranță, o imprimantă 3D. Această inițiativă nu urmărește profitul. Este un semn de solidaritate pentru eroii, dar și victimele acestei situații de criză”, se precizează într-un comunicat al UMF București.

Ca să realizeze aceste viziere sunt folosite 55 de imprimante 3D care funcționează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). Reprezentanții UMF București precizează că proiectul se va derula pe toată perioada crizei generată de COVID-19 și va fi coordonat și monitorizat de către rectorul universității amintite, prof. dr. Viorel Jinga, și de decanul Facultății de Medicină a UMFCD, prof. dr. Cătălin Cârstoiu. 

”Deși printarea 3D nu este o metodă de producție în masă, în contextul epidemiologic actual, când soluțiile, resursele sunt limitate, această tehnologie oferă o metodă alternativă de producție a dispozitivelor de protecție, medicale sau de altă natură. Acest lucru este posibil datorită mobilizării extraordinare a comunității printării 3D, ce a demarat multe proiecte pe această temă, dar mai ales a modului open source în care a ales sa împărtășească rezultatele acestor proiecte", afirmă dr. Eduard Liciu, președinte AMRB 3D.

Despre viziere

Studenții vor să ajute și își pun la dispoziție timpul, energia și aptitudinile pentru a le oferi protecție viitorilor lor colegi din sistemul medical. În contextul actual, Societatea Studenților în Medicină din București realizează toate demersurile disponibile pentru sprijini activitatea personalului medical și auxiliar din spitale, expuși in permanență riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Medicii aflați în prima linie sunt mentorii noștri, prietenii noștri sau chiar familia noastră și asta ne motivează și mai mult să muncim pentru ei. Ne dorim să acoperim cât mai multe cereri. Astfel, vom pune la dispoziție, pe paginile de social media ale SSMB, precum și pe site-ul ssmb.ro, un formular electronic prin care se pot face solicitări pentru viziere”, a declarat Adrian Păun, coordonatorul voluntarilor SSMB.

Vizierele cuprind două piese separate, ramă și ecran protector, asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET iar ecranul protector este un film PVC. Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potențial contaminate cu COVID-19. Protecția mucoaselor conjunctivale, nazale și bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauție standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum și în contextul epidemiologic actual).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel