Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Northwestern au testat eficacitatea diferitelor țesături la filtrarea particulelor de între 0,02 și 0,1 micrometri - aproximativ dimensiunea majorității virușilor - la viteze mari, comparabile cu cele înregistrate atunci când o persoană infectată tușește sau respiră puternic. De asemenea, au testat măști N95 și pe cele chirurgicale, care sunt mai frecvent utilizate în mediul medical.
Studiile anterioare au analizat doar o mică selecție de țesături doar atunci când purtătorul respiră normal, când particulele sunt expulzate la viteză mai mică. Studierea mai multor țesături și testarea acestora la viteze mai mari oferă o bază de dovezi mai robustă pentru eficacitatea măștilor artizanale făcute din țesături.
Cele mai bune materiale
Rezultatele, publicate în jurnalul BMJ Open (link direct studiu), arată că majoritatea țesăturilor utilizate în mod obișnuit pentru măștile faciale non-clinice sunt eficiente la filtrarea particulelor ultrafine. Măștile N95 au fost extrem de eficiente, deși o pungă de aspirator HEPA reutilizabilă a depășit de fapt performanța N95 în anumite privințe!
În ceea ce privește măștile artizanale, cele realizate din mai multe straturi de țesătură au fost mai eficiente, iar cele care au fosst compuse și din tipul de pânză folosită de regulă pentru a rigidiza gulerele, au arătat o îmbunătățire semnificativă a performanței. Totuși, această îmbunătățire a performanței îi face pe purtătorii lor să respire mai greu decât printr-o mască N95.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, performanța diferitelor țesături atunci când acestea erau umede și după ce au trecut printr-un ciclu normal de spălare și uscare. Ei au descoperit că țesăturile au funcționat bine cât timp erau umede și au funcționat suficient de bine după un ciclu de spălare, cu toate acestea, studiile anterioare au arătat că spălarea repetată degradează țesăturile, iar cercetătorii avertizează că măștile artizanale nu trebuie refolosite pe termen nelimitat.
„Măștile din țesături au devenit o necesitate pentru mulți dintre noi de la începutul pandemiei COVID-19”, a declarat autorul principal Eugenia O'Kelly de la Departamentul de Inginerie din Cambridge. „În primele etape ale pandemiei, când măștile N95 erau în cantitate extrem de redusă, multe ateliere de croitorie și producători de țesături au început să-și facă propriile măști din pânze, satisfăcând cerințele care nu puteau fi satisfăcute de lanțurile de aprovizionare sau pentru a oferi o opțiune mai accesibilă”.
Deși există numeroase tutoriale online care ajută oamenii să-și facă propriile măști, există puține dovezi științifice cu privire la materialele cele mai potrivite.
„A existat o panică inițială în jurul PPE și altor tipuri de măști de față, și a cât de eficiente au fost acestea”, a arătat O'Kelly. „În calitate de inginer, am vrut să aflu mai multe despre ele, cât de bine au funcționat diferite materiale în condiții diferite și ce a făcut să se potrivească cel mai eficient.”
Trebuie să aibă mai multe straturi
Cercetătorii au testat, de asemenea, cât de bine s-a comportat fiecare țesătură în ceea ce privește rezistența la respirație, pe baza feed-back-ului calitativ din partea utilizatorilor. „O mască care blochează foarte bine particulele, dar care vă restricționează respirația, nu este o mască eficientă”, a spus O'Kelly. „Denimul (jeanșii), de exemplu, a fost destul de eficient la blocarea particulelor, dar este dificil să respiri prin material, așa că probabil nu este o idee bună să faci o mască dintr-o pereche veche de blugi. Măștile N95 sunt mult mai ușor de respirat decât orice combinație de țesătură cu niveluri similare de filtrare. "
În pregătirea studiului, cercetătorii au consultat cu comunitățile de cusut online pentru a afla ce tipuri de țesături foloseau pentru a face măști. Din cauza lipsei severe de măști N95 la acea vreme, mai multe surse online experimentau introducerea pungilor de aspirator cu filtre HEPA în măști.
Cercetătorii au descoperit că pungile de aspirator de unică folosință și cele reutilizabile au fost eficiente în blocarea particulelor, dar cu precauția că pungile de unică folosință nu ar trebui utilizate în măști de față, deoarece acestea se destramă atunci când sunt tăiate și pot conține materiale componente care nu sunt sigure pentru a fi inhalate.
„Este o chestiune de a găsi echilibrul corect - vrem ca materialele să fie eficiente la filtrarea particulelor, dar trebuie să știm, de asemenea, că acestea nu pun utilizatorii în pericol de a inhala fibre sau scame, care pot fi dăunătoare”, a spus O'Kelly.
O'Kelly spune că rezultatele pot fi utile în alegerea țesăturilor pentru fabricarea măștilor. „Am arătat că într-o situație de urgență, în care măștile N95 nu sunt disponibile, cum a fost în prima parte a acestei pandemii, măștile din țesătură sunt surprinzător de eficiente la filtrarea particulelor care pot conține viruși, chiar și la viteze mari.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.