COVID-19, "boala întregului organism, nu a plămânului". Păun: Tinerii, extrem de afectați. Trebuie să abordăm serios POVARA sănătății mintale

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Covid-19, boala întregului organisim Foto: Pexels @Monstera
Covid-19, boala întregului organisim Foto: Pexels @Monstera

Diana Loreta PĂUN, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a vorbit despre cele mai grave consecințe ale pandemiei.

"COVID-19 s-a dovedit a fi nu numai o boală a plămânului, ci o boală a întregului organism, al tuturor organelor. Insist, pentru că este o prioritate a OMS, consecințele cele mai importante ale pandemiei par a fi la nivelul sănătății mintale. Cred că e foarte important de aici în colo să abordăm la modul cel mai serios povara sănătății mintale. 

Tinerii, în mod special, au fost afectați de pandemie și în rândul lor a crescut incidența anxietății și depresiei. 

Personalul medical, care a răspuns atât de bine provocărilor pandemiei, iată, a obosit, se vorbește tot mai mult despre BURNOUT. Trebuie să-i învățăm că trebuie să mergem mai departe, pentru că aceasta este meseria noastră și trebuie să o îndeplinim în orice situație", a declarat Diana Păun, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul evenimentului "Doi ani de la primul lockdown. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID".

Antibiorezistența, problema mult dezbătută: "Dacă există rezistență la antibiotice nu vom avea instrumentele necesare pentru a lupta eficient împotriva acestor germeni"

 

"Antibiorezistența este o problemă mult dezbătută, ea s-a regăsit pe prioritățile de sănătate, dar la acest moment, ea trebuie privită dintr-o altă perspectivă și mai importantă, în contextul în care am avut experiența unei boli infecțioase, unei pandemii cu un virus, deci trebuie să ne gândim la toate amenințările care pot veni de acum în colo, pentru că ne putem aștepta la orice altă criză (...) Sunt atâția germeni care vin dinspre animale, către om. Trebuie să avem instrumente pentru combaterea acestor boli.

Fără îndoială, dacă există rezistență la antibiotice nu vom avea instrumentele necesare pentru a lupta eficient împotriva acestor germeni", a completat ea.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

 

Ce este BRAIN FOG, simptomul long-COVID. Simptomele long-COVID pe care trebuie să le iei în seamă

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv.

Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni.

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, s-a constat că aproximativ 10% dintre pacienții care au avut forme ușoare de boală sau forme medii de COVID, nu s-au recuperat la mai mult de trei săptămâni după debutul bolii.

Acest lucru a fost definit ca sindromul long-COVID", a declarat dr. Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt simptomele long-COVID, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel