Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, și în care a fost folosită o nouă tehnică RMN bazată pe xenon, a arătat că persoanele care au dezvoltat COVID-19 ar putea avea anomalii detectabile pe mai multe organe și la mai mult de trei luni după infectare. Cercetătorii îi avertizează pe cei care au avut COVID-19 că trebuie să își facă investigații medicale amănunțite, chiar dacă ei cred că s-au vindecat complet și nu simt să fi rămas cu sechele.
„La 2-3 luni de la debutul bolii, 64% dintre pacienți au prezentat respirație persistentă și 55% s-au plâns de oboseală semnificativă. La RMN, s-au observat anomalii ale semnalului tisular în plămâni (60%), inimă (26%), ficat (10%) și rinichi (29%) la pacienți. Pacienții cu COVID-19 au prezentat, de asemenea, modificări ale țesuturilor în talamus (...) și au demonstrat performanțe cognitive afectate”, iar toate aceste sechele afectează calitatea vieții, arată studiul care a fost publicat recent înainte de evaluare (pre peer review) pe MedRxiv (link direct studiu) Leziunile pulmonare au fost prezente la opt dintre cei 10 pacienți analizați în studiu.
Pericolul este confirmat și de specialiștii români care au remarcat astfel de sechele la pacienții vindecați.
Citește și: Distrugerile provocate în plămâni de COVID-19. Studiu
„O parte dintre pacienții care trec prin infecția SARS CoV-2 rămân cu sechele post-COVID, sechele pulmonare, în marea lor majoritate, mai ales la pacienții care au avut forme critice de boală. Pentru această categorie de pacienți este extrem de important consultul pneumologic, după momentul vindecării și această evaluare trebuie să se facă periodic. Ultimele studii indică existența unei afectări vasculare prezentă în infecți SARS-CoV-2, afectare vasculară care nu se remite complet dacă vorbim de vasele pulmonare. Cel mai important simptom este oboseala la efort, dispneea, însă, în afară de dispnee s-ar putea să nu aibă niciun alt simptom”, a spus dr Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, conform Antena3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.