COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct

Monika Baciu |
Data publicării:
COVID - FOTO: Freepik@munanto2275
COVID - FOTO: Freepik@munanto2275

Această infecție extrem de comună atacă inima. Poți să o ai și să nici nu știi, iar efectele sunt devastatoare. Provoacă infarct și AVC.

Vezi și: COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali

COVID-19 nu este doar o boală respiratorie – virusul poate afecta inima pe termen lung, crescând riscul de infarct și accident vascular cerebral. Un nou studiu publicat în revista Radiology, a Radiological Society of North America (RSNA), arată că infecția cu SARS-CoV-2 accelerează acumularea plăcii în arterele coronare, ceea ce poate duce la complicații cardiovasculare severe.

Inflamația persistentă

"COVID-19, cauzat de SARS-CoV-2, este inițial caracterizat prin afectare pulmonară acută și insuficiență respiratorie. Totuși, dovezi emergente indică faptul că boala provoacă și un răspuns inflamator extrem, care poate afecta sistemul cardiovascular", explică dr. Junbo Ge, profesor și director al Departamentului de Cardiologie de la Spitalul Zhongshan, Universitatea Fudan din Shanghai, China.

Potrivit cercetătorilor, această inflamație nu dispare odată cu recuperarea inițială, ci continuă să afecteze inima și vasele de sânge pe o perioadă mai lungă, crescând riscul de complicații cardiovasculare și chiar deces.

Vezi și: Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată

Leziuni coronariene

Pentru a evalua impactul COVID-19 asupra sistemului cardiovascular, cercetătorii au folosit angiografia coronariană CT (CCTA), analizând modificările țesutului din jurul arterelor coronare. Studiul retrospectiv a inclus pacienți care au efectuat CCTA între septembrie 2018 și octombrie 2023.

Din totalul de 803 pacienți (vârsta medie 63,9 ani, 543 bărbați), 329 au fost examinați înainte de pandemie, iar 474 în timpul pandemiei, dintre care 25 fuseseră infectați cu SARS-CoV-2 înainte de imagistică.

Vezi și: Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

COVID - FOTO: Freepik@kreved

Risc de infarct

Echipa de cercetare a analizat 2.588 de leziuni ale arterelor coronare, dintre care 2.108 aparțineau pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și 480 pacienților neinfectați.

Rezultatele au arătat că pacienții care au avut COVID-19 au înregistrat o creștere mai rapidă a volumului plăcii și o incidență mai mare a plăcilor cu risc ridicat (20,1% față de 15,8%). De asemenea, aceștia au avut o frecvență mai mare a inflamației coronariene (27% față de 19,9%) și un risc crescut de eșec al leziunilor țintă (10,4% față de 3,1%), ceea ce indică un pericol crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

"Inflamația cauzată de COVID-19 poate duce la creșterea continuă a plăcii, în special în cazul plăcilor necalcificate, considerate de mare risc. Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 prezintă un risc crescut de infarct miocardic, sindrom coronarian acut și accident vascular cerebral timp de până la un an după infecție", explică dr. Ge.

Vezi și: Bacterii orale comune, legate de un risc mai mare de AVC. Streptococul, mai frecvent la pacienții cu AVC

Monitorizare pe termen lung

Specialistul subliniază că aceste efecte persistă chiar și după recuperare, indiferent de alți factori de risc, cum ar fi vârsta, hipertensiunea sau diabetul.

"Este esențială dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare a acestor pacienți", afirmă dr. Ge.

Descoperirile sugerează că infecția cu SARS-CoV-2 poate agrava riscul cardiovascular prin accelerarea progresiei plăcilor vulnerabile și a inflamației coronariene. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice implicate și pentru a dezvolta metode de prevenție și tratament.

"Trebuie să anticipăm o povară cardiovasculară mai mare în viitor, pe măsură ce tot mai mulți pacienți se recuperează după infecția acută cu SARS-CoV-2", concluzionează dr. Ge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel