Costul ochelarilor, decontat de angajator. Care sunt condițiile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
costul ochelarilor - FOTO: Freepik@ijeab
costul ochelarilor - FOTO: Freepik@ijeab

Costul ochelarilor de vedere va trebui decontat de angajatori. Află care sunt condițiile.

Costul ochelarilor va trebui decontat de angajatori, în cazul persoanelor care lucrează în fața unui monitor. Un avocat din Cluj a reușit să obțină o decizie favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor.

Angajatorul poate, totodată, rambursa  cheltuielile aferente, nefiind suficientă plata unui spor general la salariu către angajat.

Obligația angajatorului, prevăzută de Directivele Europene

Un fost polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a dat în judecată instituția pentru că ar fi refuzat să îi deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere. Fostul polițist spune că vederea i-a fost afectată grav în cei zece ani de muncă în fața calculatorului.

Vezi și: Fibrilația atrială, boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

Avocatul clujean Julia Kis este cea care l-a reprezentat pe bărbat la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene. 

Decizia pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) are ca bază articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor, în special dreptul acestora de a primi aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul testului prevăzut la alineatul (1) al acestui articol 9 sau cel al examenului prevăzut la alineatul (2) al articolului 9 menționat fac necesare aparatele respective. Ca urmare, Curtea a decis:

”Prin ”aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;

Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;

Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;

În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;

Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție”, notează VeDem Just.

Vezi și: Gelboții, metodă revoluționară pentru tratarea bolilor. Pot identifica infecțiile, tumorile și cheagurile de sânge din corpul uman. Pot înlocui injecțiile

Legislație națională

Există și o legislație națională în acest caz. O Hotărâre de Guvern din anul 2006, care a transpus după 16 ani o Directivă Europeană privind sănătatea angajatorilor, arată că salariații trebuie să beneficieze de un examen al ochilor în cazul în care stau la monitor, iar, dacă este necesar, „lucrătorilor să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale”.

”Reamintim că, în România, normele de securitate și sănătate în muncă sunt prevăzute în Legea nr. 319/2006 și HG nr. 1028/2006. Potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele, mai notează VeDem Just. 

Potrivit deciziei CJUE, angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care dovedesc că au nevoie de aceste dispozitive și inclusiv că ochelarii plătiți de companie pot fi folosiți în afara cadrului profesional.

În baza acestei decizii, angajatorii care nu asigură ochelarii de vedere pot fi dați în judecată.

Vezi și: Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să-i mai cumperi

Ce trebuie să facă angajații și angajatorii

Potrivit articolului 12 din Hotărârea Guvernului nr. 1028 din 9 august 2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 710 din 18 august 2006):

”Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii, efectuat de o persoană care are competența necesară:

a) înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare”, notează curia.europa.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel