Costocondrita, atac de cord. Deepak L. Bhatt, medic și editor șef al publicației Harvard Heart Letter, explică pe site-ul Harvard Health Publishing ce este costocondrita și cum se manifestă. Explicațiile sale vin ca urmare a unei întrebări adresate de un cititor care afirma că fratele său a fost diagnosticat cu această afecțiune după ce s-a dus la Urgență crezând că are un atac de cord.
"Această afecțiune neobișnuită poate declanșa o înjunghiere, durere dureroasă care este adesea confundată cu un atac de cord. Cel mai adesea, cauza de bază nu este cunoscută, dar poate rezulta dintr-o traumă, cum ar fi o lovitură la piept, sau o încordare fizică, cum ar fi ridicarea grea sau exercitarea intensă. Chiar și tusea severă poate duce la costocondrită. Alte cauze posibile includ artrita sau o infecție articulară", detaliază expertul.
În opinia acestuia, principalul simptom este durerea toracică, care poate fi ascuțită și tinde să se agraveze atunci când o persoană respiră adânc sau tușește, iar pieptul se poate simți eventual umflat atunci când este apăsat.
Costocondrita, atac de cord: cum se tratează
"Fratele tău a făcut lucrurile corecte solicitând atenție de urgență. Atacurile de cord sunt frecvente și potențial foarte grave, așa că este întotdeauna o idee bună să excludeți posibilitatea dacă nu sunteți sigur. Le spun mereu oamenilor să sune la 911. Călătoria prin ambulanță nu este doar mai rapidă și mai sigură, dar dacă spuneți că aveți dureri în piept, expeditorul va trimite de obicei paramedici care sunt instruiți să efectueze o electrocardiogramă (ECG). Acest test rapid, nedureros creează o semnătură distinctă care poate dezvălui dacă o persoană are un atac de cord grav. Chiar dacă vă prezentați singuri în camera de urgență (ceea ce nu ar trebui să faceți), dacă menționați simptome care sună ca un posibil atac de cord, ar trebui să aveți un ECG în aproximativ 10 minute de la sosire", explică specialistul, potrivit sursei citate.
Acesta mai spune că diagnosticarea unui atac de cord implică întrebarea despre istoricul medical al unei persoane și efectuarea de teste, inclusiv unul de sânge care verifică deteriorarea mușchiului cardiac.
Deepak L. Bhatt susține că afecțiunea numită costocondrită dispare, de obicei, pe cont propriu, fără niciun tratament, după câteva săptămâni și uneori mai mult. Expertul spune că oamenii pot lua medicamente pentru durere cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul sau pot aplica creme sau geluri care diminuează durerea pe zona afectată - cremele fără rețea conțin capsaicină sau salicilați. Unele persoane găsesc alinare făcând exerciții ușoare de întindere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.