Pacienții cu boli de inimă (cardiacii) care au coșmaruri săptămânale sunt de cinci ori mai predispuși să fie deprimați sau anxioși și chiar mai predispuși să aibă dificultăți de somn comparativ cu cei fără coșmaruri frecvente. Aceasta este constatarea unui studiu (link direct studiu) publicat în European Journal of Cardiovascular Nursing, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să întrebe pacienții dacă au coșmaruri, ca un semn de avertizare pentru depresie, anxietate sau probleme de somn. (...) Tulburările psihologice și insomnia sunt legate de dezvoltarea și progresia bolilor de inimă și coșmarurile ar putea fi un indiciu că pacienții au nevoie de eforturi suplimentare de prevenire”, a arătat Dr. Takashi Kohno, de la Facultatea de medicină din Tokyo, unul dintre autorii studiului.
„Studiul nostru arată asocieri puternice între depresie, anxietate, insomnie și coșmaruri la pacienții cu boli de inimă”, a subliniat el. „Deoarece acesta a fost un studiu observațional, nu poate determina relația cauză-efect, dar poate fi bidirecțional. Cu alte cuvinte, depresia, anxietatea și insomnia pot provoca coșmaruri, dar și coșmarurile ar putea duce la depresie, anxietate și insomnie”.
Cercetările anterioare au arătat că visele urâte frecvente sunt asociate cu tulburări de somn și psihologice în populația generală. Studiul de față a fost primul care a investigat această relație la pacienții cu boli de inimă. De asemenea, a examinat dacă medicamentele pentru inimă erau legate de visele neplăcute.
Relația e valabilă în ambele sensuri
Studiul a inclus 1.233 de pacienți internați cu diferite boli de inimă la Spitalul Universitar Keio. Vârsta medie a fost de 64 de ani și 25% dintre pacienți au fost femei. Coșmarurile, somnul și caracteristicile psihologice au fost evaluate cu chestionare auto-raportate și somn cu respirație tulburată, măsurat folosind pulsoximetria peste noapte (o măsură a nivelurilor de oxigen din sânge).
Aproape 15% dintre pacienți au avut cel puțin un coșmar pe lună și 3,6% au avut cel puțin un coșmar pe săptămână (definite ca fiind „coșmaruri frecvente”). Femeile aveau o predispoziția mai mare să viseze urât frecvent în comparație cu bărbații. Aproximativ 45,9% dintre pacienți au raportat insomnie, 18,5% au avut depresie, 16,9% au avut anxietate și 28,0% au somn cu respirație tulburată.
Coșmarurile frecvente nu au fost asociate cu medicamente pentru inimă și somn cu respirație tulburată, dar au fost legate de depresie, anxietate și insomnie. Pacienții cu vise urâte săptămânale au fost de cinci ori mai predispuși să fie deprimați, de cinci ori mai probabil să fie anxioși și de șapte ori mai probabil să aibă insomnie.
Dr. Kohno a spus că: „Prevalența coșmarurilor și a coșmarurilor frecvente în populația generală, raportată de alte grupuri, este similară cu experiența pacienților cu probleme de inimă din studiul nostru. Am arătat că la persoanele cu boli de inimă, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă vise urâte persistente - acest lucru reflectă, de asemenea, descoperirile din publicul larg. Asocierile puternice dintre coșmaruri frecvente, insomnie și tulburări psihologice pe care le-am observat reflectate în cercetări anterioare la oameni sănătoși, sugerează că aceste relații ar putea fi universale, indiferent de prezența bolilor de inimă”.
El a concluzionat că, de fapt, „coșmarurile pot fi un semnal de alarmă pentru problemele psihologice sau de somn care ar trebui abordate pentru a evita problemele cardiace noi sau agravarea celor deja existente. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să includă o întrebare despre coșmaruri în evaluările lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.