Care este cantitatea de sare recomandată zilnic. Efectele negative care pot urma dacă este depășită

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
sare foto:freepik@racool_studio
sare foto:freepik@racool_studio

Un consum excesiv de sodiu poate duce la o multitudine de boli de inimă și nu numai. Care este cantitatea de sare recomandată zilnic.

Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Deși este folosită pentru a da gust alimentelor, este esențială și în calitate de agent de legare și stabilizare. De asemenea, acționează ca conservant alimentar, deoarece bacteriile nu pot supraviețui în prezența unei cantități mari de sare. Corpul uman necesită o cantitate mică de sodiu pentru a transmite impulsuri nervoase, pentru contractarea și relaxarea mușchilor și pentru a menține echilibrul corect al apei și mineralelor. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Cu toate acestea, un consum excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Vezi și: Uleiul de cocos poate reduce bacteriile din cavitatea bucală. Oferă protecție împotriva bolilor cronice și degenerative

Cantități recomandate și limite

Referințele alimentare americane afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză zilnică recomandată sau un nivel toxic pentru sodiu, cu excepția riscului de boli cronice. Prin urmare, nu s-a stabilit un nivel superior tolerabil (UL), care reprezintă cantitatea maximă zilnică puțin probabil să cauzeze efecte nocive asupra sănătății.

Pentru bărbați și femei de 14 ani și mai mari, precum și pentru femeile gravide, a fost stabilită o doză adecvată (AI) de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi. De asemenea, s-a stabilit o doză pentru reducerea riscului de boli cronice (CDRR), iar aceasta este de 2.300 de miligrame pe zi pentru aceeași categorie de vârstă și gen. 

Tipuri de sare

Sărurile măcinate fin sunt dense, conținând în general mai mult sodiu decât cele cu granulație mai mare. Este important de menționat că conținutul de sodiu poate varia în funcție de marcă, așa că verificarea etichetei pentru cantități exacte este esențială.

Sare de masă iodată, fină: 2.300 mg/tlu

Sare kosher, grosieră: 1.920 mg/tlu

Sare kosher, fină (Diamond Crystal): 1.120 mg/tlu

Sare de mare, fină: 2.120 mg/tlu

Sare de mare, grosieră: 1.560 mg/tlu

Sare roz (Himalaya): 2.200 mg/tlu

Sare neagră: 1.150-2.200 mg/tlu

Fleur de sel: 1.560-2.320 mg/tlu

Sare de potasiu (înlocuitor de sare): 0 mg (conține 2.760-3.180 mg potasiu)

Mai multe persoane au dificultăți în eliminarea excesului de sodiu prin rinichi. Odată cu acumularea de sodiu, organismul reține apă pentru a dilua sodiul, crescând volumul de sânge și presiunea asupra vaselor de sânge. Pe termen lung, acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. Excesul de sodiu poate afecta, de asemenea, inima, aorta și rinichii, chiar și fără a crește tensiunea arterială.

Sodiul nu este un nutrient căutat; el ne găsește pe noi. Majoritatea sării din dieta noastră provine din alimentele preparate comercial, nu din sarea adăugată în gătit acasă sau la masă. 

Există o varietate de tipuri de sare, de la sarea de masă tradițională la sarea de Himalaya. Fiecare tip are caracteristicile și compoziția sa. De exemplu, sarea de Himalaya are un conținut mai mare de minerale, precum fierul, dar aceste cantități sunt prea mici pentru a aduce beneficii semnificative din punct de vedere nutrițional.

O schimbare esențială în dietă pentru a reduce riscul de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, este creșterea consumului de fructe și legume proaspete și reducerea aportului de alimente procesate.

Vezi și: Ceaiul care elimină pietrele la rinichi. Are proprietăți diuretice și reduce inflamația

Consumul crescut de sodiu și lipsa potasiului pot avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare. Astfel, un echilibru adecvat între acești doi nutrienți esențiali este crucial pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel