Coronavirus, Wuhan. În China, Regiunea Autonomă Tibet a confirmat primul pacient infectat cu noul coronavirus, conform autorităţilor medicale, ceea ce înseamnă că boala s-a răspândit în toate cele 31 de provincii ale Chinei. Numărul deceselor din cauza infecţiilor respiratorii şi pneumoniilor provocate de noul coronavirus este de peste 170 de cazuri în China, dintre care aproape 130 în oraşul Wuhan, epicentrul acestei noi epidemii, unde au fost identificate peste 8.140 de cazuri de îmbolnăvire. Acest virus a infectat aproximativ 80 de persoane din alte 15 ţări.
Pandemia SARS s-a soldat cu 8.098 de îmbolnăviri şi 774 de decese la nivel global. Rata sa de mortalitate, de aproximativ 10%, a fost mai ridicată decât cea a noului coronavirus care, până în prezent, a provocat moartea a cel mult 2% dintre pacienţii infectaţi. În contextul creşterii continue a numărului de noi cazuri, Asociaţia de Fotbal din China a decis joi să amâne până la data de 22 februarie începutul noului sezon fotbalistic, pentru a proteja sănătatea fanilor, jucătorilor şi antrenorilor.
Noul coronavirus, care se transmite şi de la om la om, s-a răspândit şi în alte ţări asiatice, printre care Japonia şi Coreea de Sud, dar şi în America de Nord, Europa, Australia şi Orientul Mijlociu. În cursul ultimelor zile, Finlanda, Filipine şi India au anunţat primele cazuri confirmate de infecţie cu nou coronavirus, în timp ce în China numărul pacienţilor diagnosticaţi cu penumonie creşte cu peste 1.000 de noi cazuri pe zi.
Guvernul chinez s-a luptat să prevină răspândirea virusului şi a anunţat că rezervele de echipamente de protecţie personală pentru experţii medicali sunt pe terminate. Toţi ochii sunt îndreptaţi spre deciziile pe care le va lua Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Noul virus se pare că a început să se răspândească de la om la om la sfârşitul anului trecut, la Wuhan, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Beijing. Acest oraş este un important nod economic şi de transport şi are o populaţie de peste 11 milioane de locuitori.
Zhong Nanshan, şeful unei echipe de experţi din cadrul Comisiei Naţionale pentru Sănătate a Chinei, a fost citat miercuri de agenţia chineză Xinhua precizând că noul coronavirus îşi are originea la lilieci. Reputatul pneumologul chinez, care a luptat şi împotriva SARS, susţine că noul coronavirus are aceeaşi origine ca şi un virus descoperit la o specie de lilieci în 2017. În provincia Hubei, care are capitala la Wuhan, numărul deceselor a crescut joi la 162, cu 37 mai multe decât în ziua precedentă. Există îngrijorarea că numărul infecţiilor va creşte exponenţial pentru că sute de milioane de chinezi urmează să se întoarcă la casele lor după sărbătoarea Anului Nou Lunar. Japonia şi SUA au trimis deja avioane charter la Wuhan pentru a-şi evacua cetăţenii. Joi, 92 de singaporezi s-au întors acasă de la Wuhan cu un zbor charter, iar Coreea de Sud pregăteşte zboruri similare pentru cetăţenii săi.
În general, coronavirusurile produc îmbolnăviri foarte similare unei răceli, afectând nasul, sinusurile sau căile aeriene superioare şi se răspândesc prin strănut, tuse sau contact direct. Unele tipuri de coronavirus pot duce însă la îmbolnăviri mai grave, cum au fost sindromul respirator sever acut sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu, mai cunoscute drept SARS şi respectiv MERS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.