Coronavirusul ar putea ataca sistemul imunitar precum HIV: studii de laborator

Angela Sabău |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Coronavirusul ar putea ataca sistemul imunitar precum HIV, prin țintirea celulelor protectoare, avertizează oamenii de știință. Studiile de laborator au indicat acest lucru, însă nu este clar pe deplin modul în care acționează acest nou virus.

Coronavirusul care provoacă Covid-19 ar putea ucide celulele imune puternice care se presupune că ar trebui să ucidă virusul, au avertizat oamenii de știință. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători din Shanghai și New York care cred că Covid-19 ar putea ataca sistemul imunitar uman și provoca daune similare cu cele găsite la pacienții cu HIV, scriu cercetătorii în South China Morning Post.

Lu Lu, de la Universitatea Fudan din Shanghai, și Jang Shibo, de la New York Blood Center, au cercetat virusul viu, care este cunoscut oficial sub numele de Sars-CoV-2, pe linii de celule T limfocite cultivate în laborator. Limfocitele T, cunoscute și sub denumirea de celule T, joacă un rol important în identificarea și eliminarea invadatorilor externi din corp. Celulele fac acest lucru prin captarea unei celule infectate de un virus, fac o gaură în membrana acesteia și injectează substanțe chimice toxice în celulă. Aceste substanțe chimice ucid atât virusul, cât și celulele infectate și le rup în bucăți.

Spre surprinderea oamenilor de știință, celula T a devenit o pradă a coronavirusului în experimentul lor. Ei au descoperit o structură unică în proteina spike a virusului, care pare să fi declanșat fuziunea unui înveliș viral și a membranei celulare atunci când au intrat în contact. Genele virusului au intrat apoi în celula T și l-au luat ostatic, dezactivând funcția sa de a proteja organismul.

SARS, diferit de Covid-19

Cercetătorii au făcut același experiment cu virusul care provoacă sindromul respirator acut sever sau SARS, un alt coronavirus, și au descoperit că virusul SARS nu avea capacitatea de a infecta celulele T. Motivul, bănuiau ei, a fost lipsa unei funcții de fuziune a membranei. SARS, care a ucis sute de persoane în focarul din 2003, poate infecta celule care poartă o proteină receptor specifică cunoscută sub numele de ACE2, iar această proteină are o prezență extrem de scăzută în celulele T.

Cercetările ulterioare privind infecția cu coronavirus pe celulele T primare ar evoca „idei noi despre mecanismele patogene și intervențiile terapeutice”, au spus cercetătorii într-un document publicat în revista revizuită peer Cellular & Molecular Immunology săptămâna aceasta.

Un medic, care lucrează într-un spital public care tratează pacienții cu Covid-19 din Beijing, a declarat că descoperirea a adăugat o altă dovadă la o preocupare din ce în ce mai mare în cercurile medicale că coronavirusul s-ar putea comporta uneori ca unele dintre cele mai notorii virusuri care atacă direct umanul sistem imunitar.

În februarie, Chen Yongwen și colegii săi de la Institutul de Imunologie al PLA au lansat un raport clinic care avertizează că numărul de celule T ar putea scădea semnificativ la pacienții cu Covid-19, mai ales atunci când erau vârstnici sau aveau nevoie de tratament în unitățile de terapie intensivă. Cu cât numărul celulelor T este mai mic, cu atât este mai mare riscul de deces.

Coronavirus, întrebări fără răspuns 

HIV se poate reproduce în celulele T și le poate transforma în fabrici pentru a genera mai multe copii pentru a infecta alte celule. Dar Lu și Jiang nu au observat nicio creștere a coronavirusului după ce au intrat în celulele T, ceea ce sugerează că virusul și celulele T ar putea ajunge să moară împreună.

Studiul naște câteva întrebări noi. De exemplu, coronavirusul poate exista săptămâni la unii pacienți fără a provoca simptome. Cum a interacționat cu celulele T la acești pacienți, a rămas neclar.

Unii pacienți critici au prezentat, de asemenea, furtuni de citokine, unde sistemul imunitar exagerează și atacă celulele sănătoase.

Dar de ce și cum declanșează coronavirusul afecțiunea, rămâne încă puțin înțeles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel