Odată cu extinderea pandemiei de coronavirus, apar din ce în ce mai multe ipoteze privind răspândirea acestuia de către persoane care sunt asimptomatice.
Deși cele două simptome principale ale Covid-19 au fost citate pe scară largă ca fiind febră ridicată și o tuse nouă continuă și puternică, oficiali din domeniul sănătății au declarat recent că pierderea mirosului și a gustului ar putea fi, de asemenea, simptome mai puțin cunoscute ale infecției.
Într-un comunicat publicat online (link material), Asociația Britanică de Otorinolaringologie (ORL Marea Britanie) a subliniat că simptomele au fost descoperite în rândul „unui număr de pacienți" în „absența altor simptome".
Profesorul Claire Hopkins, președintele Societății de Rinologie Britanice și profesorul Nirmal Kumar, președintele ORL Marea Britanie, au spus, în declarația comună, că a existat o creștere bruscă „în cazurile de anosmie izolată" - pierderea totală sau parțială a mirosului - în Marea Britanie , SUA, Franța și Italia de nord.
Anosmia post-virală este una dintre principalele cauze ale pierderii simțului mirosului la adulți, reprezentând până la 40% din cazurile de anosmie.
Cei asimptomatici răspândesc coronavirusul
Virusurile care dau naștere gripei comune sunt bine cunoscute a provoca pierderi post-infecțioase ale mirosului și peste 200 de viruși diferiți sunt cunoscuți că determină infecții ale tractului respirator superior. Se consideră că precedentele coronavirusuri descrise de literatura de specialitate reprezintă 10-15% din cazuri. Prin urmare, poate că nu este surprinzător faptul că noul coronavirus COVID-19 ar provoca, de asemenea, anosmie la pacienții infectați.
Există deja dovezi consistente în Coreea de Sud, China și Italia care indică faptul că un număr semnificativ de pacienții cu infecție dovedită de COVID-19 au dezvoltat anosmie / hiposmie. În Germania, afecțiunea este raportată la mai mult de 2 din 3 cazuri confirmate. În Coreea de Sud, unde testarea a fost mai largă, 30% dintre pacienții care au fost pozitivi au avut anosmie ca simptom major prezent în cazuri dealtfel ușoare.
Deși există posibilitatea ca această creșterea aparentă a incidenței să fie doar o reflectare a atenției asupra COVID-19 datorată mass-media, și că astfel de cazuri pot fi cauzate de rinoviruși tipici și de tulpini de coronavirus, simptomul ar putea fi utilizat ca instrument de screening pentru a ajuta la identificarea pacienților asimptomatici, care ar putea fi apoi instruiți mai bine cu privire la auto-izolare.
„Credem că acești pacienți pot fi unii dintre vectorii de transport ascunși până acum, care au facilitat răspândirea rapidă a Covid-19", se mai arată în declarație. „Din pacate, acești pacienți nu îndeplinesc criteriile actuale pentru testare sau autoizolare", arată Asociația Britanică de Otorinolaringologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.