Kinetoterapeutul pediatric spune că această activitate fizică redusă a copiilor din această perioadă, poate avea repercusiuni asupra întregului corp, indiferent dacă vorbim de partea fizică sau psihică.
"Copilul devine plictisit de statul în casă, anxios, doritor să socializeze sau să iasă afara. Jucatul în parc, plimbările și orele de educație fizica vor lipsi copiilor iar este nevoie să le suplinim cu activități interactive măcar prin 60 minute de activitate fizică moderată", a explicat Corina Petrea pentru DC Medical.
Mai mult, Corina Petrea spune că aceste comportamente, pe termen lung, pot aduce riscuri majore aupra sănătății celor mici.
"Riscurile sunt numeroase, copiii care nu fac zilnic mișcare sau un anumit tip de activitate fizica sunt predispuși la o scădere a tonusului muscular, o scădere a imunității organimului iar, în timp, la insomnie, depresie, chiar și obezitate", spine kinetoterapeutul.
Stând acasă, cei mici petrec mai mult timp în fața televizorului, la calculator, desenând sau cu ochii în telefon. Postura pe care o adoptă aceștia în timpul acestor activității, poate favoriza anumite probleme de coloană.
"Aceste activități pot duce la adoptarea unor atitudini vicioase la nivelul spatelui și umerilor din cauza timpului prelungit petrecut pe tabletă, telefon sau la televizor. Aceste poziții vicioase se pot înrăutăți, ajungând până la deviații ale coloanei, cât și deviații posturale globale", atrage atenția specialista.
Corina Petrea recomandă un exercițiu, simplu, dar eficient, pe care cei mici îl pot face de acasă, împreună cu părinții.
Exercițiile pe care le pot face copiii acasă sunt numeroase și distractive, fie că vorbim de joaca în 2 sau mai mulți participanți. Este nevoie doar de chef și imaginație.
"De exemplu, vă propun un exercițiu pentru îmbunătățirea echilibrului, a tonusului muscular, a coordonării și a atenției distributive. Că și recuzita vom avea nevoie de un bol și câteva șervetele colorate. Copilul, stand într-un picior, la semnalul părintelui, în interval de 15 secunde, vă încercă să culeagă cu celalalt picior cât mai multe șervetele și să le puna în bol. După terminarea timpului, vă relua cu celalalt picior. Acest exercițiu este recomandat copiilor peste 4 ani", explică aceasta.
De asemenea, kinetoterapeutul are recomandări și pentru copiii care aveau deja diverse probleme fizice și urmau programe de kinetoterapie, dar care sunt nevoiți să le oprească acum.
"În aceasta perioada, este foarte important că acești copii să continue "temele pentru acasă" pe care noi le dam intre ședințele efectuate în mod obișnuit în timpul unui protocol de recuperare. Părinții joaca un rol foarte important în menținerea rezultatelor obținute, iar pentru corectarea exercițiilor cât și adăugarea unora noi, le stam la dispoziție", mai spune ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.