Coronavirus, efectele toxice asupra unor organe: când sunt eficiente antibioticele. Prof dr Irinel Popescu explică

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
COVID-19, infecție
COVID-19, infecție

Efectele coronavirusului asupra inimii, ficatului sau sistemului nervos, dar și eficiența antibioticelor în tratarea COVID-19, au fost explicate de către acad prof dr Irinel Popescu în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Modul în care acționează noul coronavirus și cât de eficiente sunt tratamentele aplicate astăzi, dar și ce noutăți s-au mai descoperit în acest domeniu, toate au fost expuse de către academicianul Irinel Popescu în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, difuzată de DC News și DC Medical.

Dr. Irinel Popescu a detaliat tot ce se cunoaște până acum despre modul în care acționează coronavirusul. „Din punct de vedere al patologiei bolii, prin ce mecanisme acționează acest virus, pe zi ce trece se descoperă alte date noi. Inițial s-a știut că virusul se fixează pe celulele epiteliale pulmonare, așa numitele pneumocite, că acolo există așa numitele receptori ACE 2 pe care se fizează acele spike-uri ale coronavirusului. Ei bine, mai nou s-a constatat că această afecțiune este mai mult decât o simplă afecțiune respiratorie și că nu toate cazurile se încadrează în sindromul respirator acut sever pe care ar fi normal să-l provoace un virus care agresează în primul rând plămânul”, a spus el, în introducerea emisiunii.

Efectele toxice asupra ficatului sau sistemului nervos

De asemenea, academicianul a vorbit despre alte efecte asupra cordului sau asupra sistemului nervos sau asupra ficatului, toate fiind informații dintre cele mai recente.

„S-a constatat că există efecte severe la nivelul miocardului, s-a constatat că există efecte la fel de severe la nivelul sistemului nervos și, în special, la nivelul sistemului nervos central și s-a ajuns la descrierea unei encefalite hemoragice spongiforme. S-a constatat că există efecte toxice chiar și la nivelul ficatului. Ca atare au fost implicate mai multe mecanisme de acțiune, s-a descoperit fenomenul trombozelor multiple și anume coagulări intravasculare diseminate. Asta poate fi și un stadiu avansat al unei infecții severe, în care coagularea intravasculară diseminată de obicei se întâmplă. S-a descoperit însă efectul toxic direct asupra hemoglobinei care ajunge la a-i ridica funcția de transportor al acesteia și chiar s-a postulat faptul că în asemenea cazuri, ventilația mecanică este inutilă, pentru că defectul nu e la nivel pulmonar, ci la nivel sanguin”, a mai spus acad prof dr Irinel Popescu.

Antibioticele, utile în COVID-19?

Ultimele informații se leagă de eficiența antibioticelor și importanța bacteriilor intestinale în COVID-19.

„În sfârșit s-a descoperit și rolul unor bacterii intestinale care fac parte din microbiotă, din flora obișnuită a cavității orale și a intestinului subțire, din genul prevotella și care ar fi activate de virusul SASRS-CoV-2 și ele ar fi cele care ar produce efectele toxice și așa s-ar explica cumva acțiunea pozitivă a antibioticelor, pentru că faimoasa combinație promovată inclusiv de președintele Trump de hidroxiclorochină cu azitromicină avea niște semne de întrebare legate de modul de acțiune al antibioticelor. Existența unor agresiuni bacteriene cu acest gen prevotella ar explica de ce antibioticele sunt, cel puțin uneori, eficiente”.

Care sunt efectele nefaste ale noului coronavirus în cazul pacienților cu afecțiuni cardiace și ce trebuie să facă aceștia, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel